Belföld

Négyszárnyú őslény maradványaira bukkantak

Négyszárnyú őslény maradványaira bukkantak tudósok Kínában. A meglehetősen érdekes lelet sok új kérdést vet föl a több millió évvel ezelőtti világot kutató tudósok körében, egyúttal bizonyítékul szolgál egy csaknem száz éve felállított elméletre, miszerint fán élő állatokból fejlődtek ki a madarak.

A vizsgálatok megállapították, hogy a pulyka nagyságú, tollfedte végtagokkal rendelkező, megközelítőleg 130 millió évvel ezelőtt élt állat a fákon élt a majmokéhoz és a repülő mókuséhoz hasonló életmódot.

A kutatások szerint az eddig felfedezett lények hat fajba sorolhatók, és mindeddig nem ismert családba tartoznak. A besorolás kulcsfontosságú az ősmadarak evolúciójának tanulmányozásában – állítják a szakemberek. A leletekre a kínai Liaoningban bukkantak, ahol számtalan őshüllő-maradványt konzerváló fosszilis anyag található. A felfedezés azért szenzációs, mert egy korábbi elméletet támaszt alá, miszerint az őskori fán élő fajokból alakultak ki a madarak. Az elképzelést először 1915-ben ismertették a tudományos közéletben, ám mindezidáig nem volt kézzel fogható bizonyíték az elméletre.
[More on BBC News]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik