Belföld

Meghalt a Fiat elnöke, emelkednek a részvényárak

Meghalt Giovanni Agnelli, a Fiat tiszteletbeli elnöke. Agnelli többhónapi betegeskedés után hunyt el: a 82 éves férfi prosztatarákban szenvedett. Agnellit a család Villar Perosa-i otthonában temetik el.

Egy tavalyi felmérés szerint az olasz honatyák közül közül Agnelli vezette a gazdagsági listát: 13 666 171 eurós jövedelmet vallott be. Agnelli örökös szenátor volt. A tavalyelőtti adatokkal összehasonlítva kiderül, hogy a nagyiparos szenátor egy év alatt megkettőzte adóköteles javainak értékét. Ezzel alaposan lekörözte Silvio Berlusconit, aki 8 633 739 eurót mutathatott fel az államkincstárnak.

A Fiat részvényei péntek délelőtt, a bejelentés után, 4,81 százalékkal 8,55 euróra drágultak a milánói tőzsdén. A részvények január eleje óta 9,54 százalékkal erősödtek, ötvenkét heti mélypontjuk 7,92, csúcsuk 9,60 euró volt. Kereskedők szerint Agnelli távozása megkönnyítheti az autógyártó részleg, a veszteséges Fiat Auto eladását. Az Agnelli család által irányított pénzügyi alapok péntek délelőtt ugyancsak erőteljes emelkedésnek indultak a milánói értéktőzsdén.

A Fiatot Giovanni Agnelli nagyapja alapította 1899-ben. Giovanni Agnelli 1921-ben született Torinóban. Jogi doktorátust szerzett, majd a második világháborúban harcolt az orosz fronton, még kitüntetést is kapott.

A Fiatnál 1943-tól dolgozott alelnökként, 1966. áprilistól 1996. februárig a cég elnöke, utána a tiszteletbeli elnöke volt. Ezenkívül számos tisztséget viselt különböző társaságokban, egyebek közt a Giovanni Agnelli alapítványban, a La Stampa kiadóban, az Ifi-ben. Több nemzetközi cég tanácsaiban is helye volt: így a Chase Mnahattan Corporation nemzetközi tanácsadó testületében és a Salomon R. Guggenheim alapítvány felügyelőbizottságában.

Agnelli 1974 és 1976 között az olasz gyáriparosok szövetségének, a Confindustriának is elnöke volt, ezenkívül 1991-ben az olasz parlament örökös szenátorává választották, és lakhelyén is politikai tisztséget vállalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik