Belföld

Újabb telephelyhaladék a vállalkozóknak

Újabb, összesen kilenc hónap haladékot kaptak a kormánytól azok a vállalkozók, akik még nem váltották ki telephelyengedélyüket. A kérelmek új benyújtási határideje 2003. június 30., a kormányrendelet azonban csak október 1-jétől lép hatályba, akkortól minden olyan ipari tevékenység telephelyengedély-köteles, amely károsíthatja környezetét, a környéken lakók nyugalmát és egészségét.

Az Érdekegyeztető Tanács legutóbbi, decemberi ülésén kérték a munkaadók – immár harmadszorra – a telephely-engedélyezésről szóló, 1999-es kormányrendelet hatályának újbóli eltolását. A Gazdasági Minisztérium (GM) állítása szerint ez a legutolsó haladék. Akinek 2003. október elsején nincs érvényes telephelyengedélye, annak a helyi önkormányzat felfüggeszti tevékenységét.

Telephelyengedélyre azok a vállalatok kötelezettek, amelyek a rendelet mellékletében felsorolt 154 tevékenység valamelyikét űzik. Az engedély megszerzéséhez elvben 17 különböző hivatal jóváhagyására lehet szükség: ellenőrzik például a vállalat tűzvédelmi, munkavédelmi, zajártalmi, egészségügyi megfelelését, és jelentést küldenek az illetékes önkormányzatnak. Ha a vállalkozás nem felelt meg valamely előírásnak, fejlesztésre kötelezhetik, például szellőzőberendezés kiépítésére vagy hangszigetelésre.

Eredetileg – lakossági panaszok alapján – az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hívta fel a törvényhozás figyelmét a lakókörnyezetben végzett ipari tevékenységek hatásaira, amelyek megkeserítik az ott lakók életét. Az ő javaslata volt, hogy e tevékenységeket kössék telephelyengedélyhez. Azonban – mint arról lapunkban már többször beszámoltunk – az 1999-ben elfogadott kormányrendelet ellen számos kifogás fogalmazódott meg, főként a kis- és középvállalkozásokat tömörítő érdek-képviseleti szervezetek részéről. Legfőbb sérelmük az volt, hogy sok vállalkozónak, aki korábban legálisan kezdhette meg tevékenységét, megváltozott a környezete: a városszélből lakóövezet lett, utolérte őket az agglomeráció. Mivel a legtöbb esetben kis tőkeerejű vállalkozásokról van szó, nem tudnak új telephelyre költözni, vagy olyan korszerűsítéseket végrehajtani, hogy megfeleljenek a rendeletnek.

Alapvetően két alkotmányos jog ütközéséről van szó: a szabad vállalkozáshoz és az egészséges (lakó)környezethez való jogokról – hangsúlyozta ezzel kapcsolatban Szalay-Berzeviczy Gábor, a GM politikai államtitkára. Mivel az Alkotmánybíróság szerint a második jog prioritást élvez az elsővel szemben, a vállalkozóknak kell menniük. Felháborodásuk érthető, hiszen nem sértettek jogot, korábban ugyanis nem volt szükség ilyen jellegű engedélyre. Az egymást követő kormányok azért is adtak lehetőséget többszöri határidő-módosításra, hogy legyen idejük a felkészülésre. Azon kívül sok jegyzőnek és önkormányzatnak – akik az ellenőrzést végezni fogják – szintén szüksége van felkészülési időre az új feladatok ellátására.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik