Belföld

Üzenet a baktériumban

Mikroorganizmusok örökítő anyagában tárolják egy dal szövegét amerikai genetikusok úgy, hogy a DNS-be írt mondatokat a parányok sokadik generációjából is változás nélkül sikerült visszanyerniük. Ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy az ember saját hasznára szolgáló információt raktározzon más élőlények sejtjeiben.

A DNS természetes funkciója, hogy információt örökítsen; a sejtosztódás során a fehérjék gyártására vonatkozó tervet rögzítő genetikai kód azonban a gyakorlatban mindig kisebb változásokkal adódik át nemzedékről nemzedékre. A környezethez való alkalmazkodás, tehát a túlélés feltétele az, hogy a másolásba a sokszorozódás, vagy a szaporodás során hiba csússzék; az így létrejövő genetikai változatokat aztán a természetes kiválogatódás rostálja folyamatosan, mely folyamat maga az evolúció. E természeti törvény alól semmi sem vonhatja ki magát, mégis akadnak a génkészletben olyan “konzervatív” szekvenciák is, amelyek évmilliók alatt sem módosulnak. Az amerikai kutatók ide illesztették be az általuk gyártott, DNS-építőegységekből álló molekuladarabokat, amelyek a néhány tucatnyi szóból álló “It’s a small world” című sláger szövegét tartalmazták az általuk kidolgozott kódolásban.

Az, hogy DNS-t a baktériumoktól az emberig bezárólag minden élőlény ugyanúgy “fordítja le fehérjére”, az univerzális genetikai kódnak köszönhető, az pedig alighanem még az élet kialakulásának idején, feltehetően a véletlennek köszönhetően rögzült mai formájában az első organizmusokban. Mivel pedig a DNS négy építőkövének kombinációihoz nemcsak fehérjemolekulák, hanem akár az ábécé betűi is társíthatók, az örökítő anyagban könnyen sifrírozható üzenetek rejthetők el. A baktérium-memóriarendszerek hatékonysága a parányok mérete miatt óriási lehet – néhány csepp tápoldat milliárdnyi sejtet tartalmazhat -, ráadásul, amennyiben ezeket extrém körülményeket is jól tűrő mikrobákban hoznák létre, akkor azok akár évmilliókon át fennmaradnának, még izzó forróságban, jéghidegben, vagy az ember számára halálos UV, és radioaktív sugárzással terhelt környezetben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik