Belföld

Szerbia nem zsarolható az amerikai segély megvonásával

Az idei évre prognosztizált fellendülés miatt nem lennének súlyosabb következményei az amerikai segélyek megvonásának – vélekedett a szerb kormányfő, aki valószínűtlennek tartja, hogy a márciusi határidőig a hágai törvényszék elé kerüljön a háborús bűnökkel vádolt Mlatko Mladics és két társa.

A kormányfő kijelentésére azt követően került sor, hogy tanácskozott Pierre Richard Prosperrel, az Egyesült Államok háborús bűnök kérdésével foglalkozó nagykövetével. A nagykövet Belgrádban azt az üzenetet közölte a szerb vezetőkkel, hogy az USA Jugoszláviának nyújtandó anyagi támogatásának ezúttal is előfeltétele, hogy a JSZK teljes körű együttműködést valósítson meg a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Mint mondta, az elmúlt két évhez hasonlóan, az idén is március 31-e a végső határidő, melyet az USA megszabott: ezúttal Ratko Mladics, a boszniai szerb hadsereg egykori vezetője, valamint a “vukovári hármak” szabadlábon lévő két tagja, Veszelin Sljivancsanin és Miroszlav Radics letartóztatására.


Goran Pitics a külfölddel fenntartott gazdasági kapcsolatok köztársasági minisztere kijelentette: az idei évre az USA 115 millió dolláros támogatást látott elő a JSZK számára, s további 40 millió dolláros támogatás maradt még megvalósítatlan a múlt évből. Zoran Gyingyics szerbiai kormányelnök kijelentette, hogy nem optimista az Amerika által kitűzött határidőt tekintve, s bár Ratko Mladics és a vukovári hármas két tisztjének kiadatása a segély folyósításának feltétele, Gyingyics szerint nem lennének súlyosabb következményei a segély elmaradásának. Szerinte nem kell pánkba esni, s bár elsődleges a nemzetközi szervezetekkel való együttműködés, a folyamatot nem lehet felgyorsítani. A segélyről pedig úgy vélekedett, hogy a 100 millió dollár jól jönne ugyan, de ha nem érkezik meg, az sem lesz tragikus, mert 2003-ban fellendül a gazdaság.


Gyingyics arról is beszélt, amennyiben az amerikai külügyminisztérium valóban segíteni akar a vádlottak letartóztatásában, akkor adja át információit Ratko Mladics tartózkodási helyéről. A kormányzat ugyanis nem rendelkezik ilyen információkkal. A két tiszttel azonban más a helyzet. Gyingyics elismerte, hogy ez az ő feladatuk, és a biztonságiaknak hatékonyabban kell dolgozniuk, hogy kézre kerítsék őket. Ellentétben Mladiccsal ők szerb állampolgárok és biztosan itt tartózkodnak, mondta a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik