Belföld

Szőlőskislaki Chardonnay 2001, Légli Ottó

Tél tábornok. Leesik egy pár szem hó, és máris megbénul a közlekedés. Ez a téma Vivaldit is megihlette. Farkasordító. Biztosan az atom. (Hernádi Miklós: Közhelyszótár, Gondolat 1985).

Szőlőskislaki Chardonnay 2001, Légli Ottó 1

Ezzel a kis csokor hülyeséggel és a fotóval állítunk emléket az idei csodatélnek, mely csak a taxisoknak és a felnőtteknek nem tetszik, de mi kárörvendve lesünk ki a barátságos, jó meleg szobánkból. És Szőlőskislaki Chardonnayt kóstolunk, egyebek közt, hogy ügyesen átkössünk a hóról a borra. Szőlősgyörök: Balatonboglári borvidék. Ami pedig a Pannon-tenger agyagos-homokos üledékére fútt löszre terülő barna erdőtalajok és homok, sok napfény, az apadó tó jótékony közelsége és néhány nagyon komoly pincészet: Konyári, St. Donatus, Öregbaglas, a zsugorodó BB és leginkább Légli Ottó, a tartalmas fehérek tisztakezű, kreatív mestere.

A chardonnay: nagytudású, erős és alkalmazkodó világfajta, korunk hőse, jolly joker, elölről Rómeó, hátulról Júlia (ezt a poént 12 éven aluliak csak felnőtt jelenlétében olvashatják), ki mindig olyan alakot ölt, ami kelendő és piacos az adott borvilágban, legyen az Ausztrália, Bourgogne vagy Szőlősgyörök. Bírja a barrikhordóban való gyűrődést is, ami pedig kevés fehérbor sajátja. Kicsit uncsi (anything, but chardonnay), tulajdonképpen nívós és hálás, jól kezelhető polgári tömegbor, mondják, jön ám a rajnai rizling vagy a sauvignon blanc őt leváltani.

Légli Ottó Szőlőskislaki Chardonnay-ja hibátlan bor világos aranyszalmasárgás-zöldessárgászöld színnel, hibátlan gyümölcsös illattal, az illatban a tölgyfa hordós erjesztés illata, de nem teng túl, ahogy ízben sem. Cseles kis szénsav csipked, jól áll a bornak. A savak rendben, a jó kis 13 százalékos alkohollal egyensúlyban, a chardonnay sokat emlegetett vajassága elegyedik az újhordó sokat emlegetett vaníliás jellegével, némi almás-banános zamattal, de minden olyan nem-harsány, elegáns, leheletnyi, mint a címke színei. Kis édesség a parfümös reflexet dobó, nem nagyon hosszú lecsengésben. Könnyű, ivós ital, boros bor, de nem az a reduktív, feledhető lenge lány: tartalmas beszélgetés tartalmas katalizátora, mely füstölt, grillezett, roston és faszén fölött égő halakhoz, például egy füstölt szilvásváradi pisztránghoz is elcsúszik, de akár tejszínes mártásokkal ékes fogásokhoz is jó lehet (ezt Kovács Antal sommelier bajnok úrból puskáztam).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik