Belföld

Pesszimista hangulat Davosban

Politikai vezetők, befolyásos üzletemberek, közgazdászok a lanyha világgazdasági növekedéssel és a bizonytalanságot csak fokozó Irak-elleni háborúval szembesülnek a davosi Világgazdasági Fórumon.

Davosban, a Világgazdasági Fórum nyitóülésén elsősorban arra figyelmeztettek a közgazdászok, hogy a világ mindhárom gazdasági központjában lefékeződött a növekedés, ez a helyzet az Egyesült Államokban is, amely pedig egyedüliként lenne képes fordulat előidézésére.


Háborús hangulat 

A rendezvény hagyományos helyszíne, a svájci síparadicsomban is ” háborús” hangulatban él; minden idők legszigorúbb biztonsági rendszabályait léptették ugyanis életbe a tanácskozás idejére. Tízmillió dollárt fordítottak a biztonsági intézkedésekre, küldöttenként mintegy 5 ezer dollárt, rendőrök százai járőröznek a városban, a légtérben pedig teljes a zárlat. A svájci kormány közölte, hogy minden olyan kis repülőgépet lelőnek a vadászgépek, amelyek át akarnak repülni a város felett és nem engedelmeskednek a légiirányítók utasításainak. Tavaly az éves Világgazdasági Fórumot az Egyesült Államok iránti szolidaritásból a tengerentúlon rendezték meg, az idén azonban újból a davosi helyszín mellett döntöttek. 

A középpontban Irak

A szakértők az iraki háborúval bővült kockázati tényezőket latolgatják a hat napig tartó fórumon. A közel-keleti háború komoly visszaesést idézhet elő, kérdőjelessé teheti azt az elképzelést, amely szerint átlagban az USA nemzeti terméke 3 százalékkal bővülhet az idén, amivel támogathatna egy 2 százalékos globális világgazdasági fellendülést – vélekedett Gail Foster, az amerikai Business Council vezető közgazdásza. Szerinte lehetetlenség előre jelezni, hogy egy öbölbeli háború milyen mértékben erősíti a fogyasztók és a beruházók bizalmatlanságát.

A davosi fórum résztvevői – 104 ország 2300 képviselője – megfigyelők szerint az Irak-elleni háború kihatásaival foglalkozik majd a fórumon.


Stephen Roach, a Morgan Stanley vezető közgazdásza szerint a lassuló amerikai gazdaság kétszámjegyű recesszióba csap át egy esetleges támadás hatására. Ha az USA biztos gazdasági háttérrel lépne a háborúba, úgy elviselhetők lennének a következmények, egy zéró növekedésű gazdaságot azonban visszaesésbe sodor a háború – vélekedik bankház vezető szakértője. Roach szerint több negyedévig tartóan 1-2 százalékos gazdasági visszaesés következhet be az USA-ban, még abban az esetben is, ha az olajárak a csak néhány héten át ugranak a magasba.

A ” katonailag jól, gazdaságilag viszont rosszul felkészült” és jelentős költségvetési hiánnyal rendelkező USA mellett Európa állapota sem megnyugtató. Stagnál az eurótérség teljesítményének egy harmadát adó német gazdaság, amely elemzők véleménye szerint aligha vállalja fel a munkaerőpiac szerkezeti reformjait, a szociális programok felülvizsgálatát, 2 százalék körüli GDP növekedést érve el ennek segítségével. Növekvő bérköltségek, a termelékenység alacsony színvonala, laza pénzügyi fegyelem,- ezek egy európai stagfláció előjelei. A múlt évben 15 százalékkal felértékelődő euró is fékezőleg hat az exportra orientált európai feldolgozóipar teljesítményére- hangsúlyozzák a szakértők.

Ami Japánt illeti, a szigetországi vezetés igyekszik felgyorsítani a behajthatatlan banki adósságok szanálását, leírását, ami viszont a 12 éve lassan fejlődő országban ronthatja a munkanélküliségi helyzetet. Simada Haru, Koizumi kormányfő tanácsadója szerint számos közgazdász még az idei évre szóló 0,6 százalékos gazdaság növekedési előrejelzést is túlzottan derülátónak tartja, hangsúlyozva, hogy a cél teljesülése az amerikai gazdaság kilátásain múlik.

A kör ezzel bezárult. A közgazdászok ugyan Kínát sem felejtik el, benne látják a világgazdaság lehetséges motorját, de csak közép – és hosszabb távon. Jelenleg – mint mondják- komoly hajtóerő csak az USA-ból érkezhet.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.