Belföld

Magyarország kimaradhat az EKB irányításából

Magyarország az eurózónához történő csatlakozás után hosszú ideig kimaradhat az Európai Központi Bankot irányító tanácsból. Az átalakuló tanács - a döntésképtelenséget elkerülendő, - 15 tagból állna, a szavazatok a nagy, a közepes és a kis gazdasággal rendelkező országok között oszlanának meg.

Az eurót használó országok közül tehát nem lesz egyszerre mindegyiknek helye a Európai Központi Bankot kormányzó tanácsban. Az ajánlást maga a tanács fogalmazta meg, miután úgy tartják, hogy egy több mint 22 tagú testület nem lehet döntőképes.

Nem kell mini-parlament

A dán Politikennek név nélkül nyilatkozó EU diplomata szerint az előterjesztés gyakorlati okokból született, el szeretnék ugyanis kerülni, hogy az európai bankot irányító tanács egyfajta mini-parlamentté bővüljön. “Időnként még a nagy országok is képviselő nélkül maradnának a tanácsban” – nyilatkozta a diplomata.

A dokumentum szerint a kibővített eurózóna tagállamait három csoportba sorolnák. Az öt legnagyobb ország négy szavazatot oszt majd meg egymás közt (tehát egyikük mindig kimaradna a döntéshozatalból), a “közepesek” csoportja nyolcat, a kicsiké pedig hármat. Az országok között rotációs rendszerben oszlik majd meg a képviseleti jog gyakorlása.

Large, medium és small

Az egyes országok méretét nem területük, hanem gazdasági és pénzügyi szektoraik teljesítőképessége szerint ítélik meg. Így például Dánia, amely területileg háromszor kisebb, mint Magyarország, gazdasági teljesítménye alapján a középső csoportba kerülne. A várható magyar besorolásról egyelőre csak találgatni lehet. Elvileg, ha a gazdasági erőt vizsgálják, akár a középső csoportba is kerülhetünk, ha azonban a teljesítmény-mutatók jelentik az elsődleges szempontot, akkor nem lehet kérdéses, hogy legalábbis induláskor a kicsikkel kell “közösködnünk” a képviseleti helyeken. (Természetesen ez a probléma csak a magyar euró bevezetése után, legkorábban várhatóan 2007-ben lesz esedékes, addig pedig meg is táltosodhat a hazai gazdaság.)

A németeknek már most nem tetszik

Az ajánlat miatt máris morgolódik a nagy államok közé tartozó Németország A rotációs rendszer miatt ugyanis időnként kimarad majd a tanácsból, márpedig enyhén szólva nincs hozzászokva ahhoz, hogy részvétele nélkül szülessenek meg őt is érintő döntések. Vannak olyan német vélemények is, amelyek szerint éppen a nemzetekfelettiség elve kerülne veszélybe az új mechanizmussal. A Bundestag alelnöke, Hermann Otto Solms arra kérte Hans Eichel német pénzügyminisztert, hogy “blokkolja” az előterjesztést, a politikai pártok képviselői pedig valamennyien az ajánlás ellen foglalnak állást nyilatkozataikban.

Az ügyben végleges döntés az Európai Tanács márciusi, brüsszeli találkozóján várható. Wim Duisenberg, a központi bank elnöke februárban terjeszti be az elképzelést az Európai Parlamentnek.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik