Belföld

Káosz a vasúton – 32 vonalon nincs forgalom

A MÁV csütörtök éjféltől felfüggesztette az elfáradt Bz-motorkocsik közlekedését, így 32 vonalon szünetel a forgalom a kocsik teljes átvizsgálásáig.

A MÁV Rt. vezetése úgy döntött, hogy azonnali hatállyal visszahívja és ultrahangos vizsgálatnak veti alá 259 Bz-motorkocsiját. A folyamatban lévő szokásos gépészeti vizsgálatok során a szakértők megállapították, hogy egyes Bz-motorkocsik tengelyeinél repedések keletkeztek. Az eddigi mérések azt mutatják, hogy a kocsik egyharmadánál vannak ilyen repedések, amelyek töréshez, és így a járművek kisiklásához vezethetnek.

A húsz évnél idősebb kocsik elfáradtak

A vasúttársaságnak 259 cseh gyártmányú Bz-motorkocsija van, melyek átlagéletkora meghaladja a húsz évet. Bár a járművek tengelyszilárdsága megfelelő, maguk a tengelyek “elfáradtak”, és idővel megrepedhetnek. Ha emiatt tengelytörés történik, az a jármű kisiklásához vezethet.

A MÁV gépészeti üzletága megkezdte a tengelycseréket, azonban az eddigi hibaarányból kiindulva a MÁV vezetése nem találta maradéktalanul biztonságosnak a BZ közlekedtetést, ezért úgy döntöttek, hogy a teljes vizsgálat befejezéséig a már megvizsgált, és teljesen biztonságosnak ítélt 40 jármű kivételével 219 Bz-motorkocsi közlekedtetését azonnali hatállyal felfüggeszti. A járművek leállítása néhány órát vesz igénybe, ezért gyakorlatilag csütörtök 0.00 órától nem közlekednek.

Csütörtök éjféltől változott a menetrend

A döntés 520 település lakosait érinti: 32 vonalon a forgalmat teljes mértékben szüneteltetik, további 27 vonalon saját erőből, más típusú járművekkel, kevesebb járattal továbbra is fenntartják. Öt vonalon rövidebb szakaszon közlekednek a vonatok, további 19 vonalon kisebb-nagyobb késésekkel, illetve módosított menetrend szerint járnak. A vizsgálaton már átesett, jónak minősített, illetve tengelycserélt motorkocsik folyamatosan forgalomba állnak. A következő települések között szünetel a forgalom >>

A vasúti havi és félhavi jegyek az érintett vonalakon és állomások között a menetrend szerinti Volán-járatokra érvényesek. Az illetékesek megkezdték a tárgyalásokat vonatpótló autóbuszok beállításáról, az elővételben megváltott menetjegyeket a MÁV kezelési költség levonása nélkül a jegypénztáraknál visszatéríti.

A változások a www.elvira.hu és www.mav.hu weboldalakon követhetők, és február 10-éig egy új zöld számokon (06-80/203-733, 06-80/204-280, 281, 282, 283, 284) is érdeklődhetnek az utasok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik