Belföld

Káosz a vasúton – 32 vonalon nincs forgalom

admin
admin

2003. 01. 23. 08:08

A MÁV csütörtök éjféltől felfüggesztette az elfáradt Bz-motorkocsik közlekedését, így 32 vonalon szünetel a forgalom a kocsik teljes átvizsgálásáig.

A MÁV Rt. vezetése úgy döntött, hogy azonnali hatállyal visszahívja és ultrahangos vizsgálatnak veti alá 259 Bz-motorkocsiját. A folyamatban lévő szokásos gépészeti vizsgálatok során a szakértők megállapították, hogy egyes Bz-motorkocsik tengelyeinél repedések keletkeztek. Az eddigi mérések azt mutatják, hogy a kocsik egyharmadánál vannak ilyen repedések, amelyek töréshez, és így a járművek kisiklásához vezethetnek.

A húsz évnél idősebb kocsik elfáradtak

A vasúttársaságnak 259 cseh gyártmányú Bz-motorkocsija van, melyek átlagéletkora meghaladja a húsz évet. Bár a járművek tengelyszilárdsága megfelelő, maguk a tengelyek “elfáradtak”, és idővel megrepedhetnek. Ha emiatt tengelytörés történik, az a jármű kisiklásához vezethet.

A MÁV gépészeti üzletága megkezdte a tengelycseréket, azonban az eddigi hibaarányból kiindulva a MÁV vezetése nem találta maradéktalanul biztonságosnak a BZ közlekedtetést, ezért úgy döntöttek, hogy a teljes vizsgálat befejezéséig a már megvizsgált, és teljesen biztonságosnak ítélt 40 jármű kivételével 219 Bz-motorkocsi közlekedtetését azonnali hatállyal felfüggeszti. A járművek leállítása néhány órát vesz igénybe, ezért gyakorlatilag csütörtök 0.00 órától nem közlekednek.

Csütörtök éjféltől változott a menetrend

A döntés 520 település lakosait érinti: 32 vonalon a forgalmat teljes mértékben szüneteltetik, további 27 vonalon saját erőből, más típusú járművekkel, kevesebb járattal továbbra is fenntartják. Öt vonalon rövidebb szakaszon közlekednek a vonatok, további 19 vonalon kisebb-nagyobb késésekkel, illetve módosított menetrend szerint járnak. A vizsgálaton már átesett, jónak minősített, illetve tengelycserélt motorkocsik folyamatosan forgalomba állnak. A következő települések között szünetel a forgalom >>

A vasúti havi és félhavi jegyek az érintett vonalakon és állomások között a menetrend szerinti Volán-járatokra érvényesek. Az illetékesek megkezdték a tárgyalásokat vonatpótló autóbuszok beállításáról, az elővételben megváltott menetjegyeket a MÁV kezelési költség levonása nélkül a jegypénztáraknál visszatéríti.

A változások a www.elvira.hu és www.mav.hu weboldalakon követhetők, és február 10-éig egy új zöld számokon (06-80/203-733, 06-80/204-280, 281, 282, 283, 284) is érdeklődhetnek az utasok.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.