Belföld

Az EU-csatlakozás 600 forintra drágítja a cigarettákat?

Magyarországnak 2009. január elsejéig kell a dohánytermékek jövedéki adóját az uniós értékre növelnie. Ez idő alatt a termékek fogyasztói árához viszonyítva a jövedéki adónak el kell érnie az 57 százalékot, ezer szálra vetítve pedig a 64 eurót. A legkedveltebb márkák fogyasztói ára a türelmi idő végére a jelenlegi inflációs szinttel számolva hatszáz forint fölé emelkedik.

Magyarország átmeneti időt kapott arra, hogy a cigaretta fogyasztói árában a jövedéki adó arányát a jelenlegi 44 százalékról 57 százalékra, abszolút értékben pedig ezer szálra vetítve 64 euróra növelje. Jelenleg euróban kifejezve a legkedveltebb márkák árához viszonyítva ez az arány nem éri el a 30 eurós adószintet. Az átmeneti idő 2009. január elsejéig tart, de a mindenkori kormány természetesen előrehozhatja az adó uniós szintre emelését.

Az átmeneti időt Magyarországon kívül további hét csatlakozó ország kérte és kapta meg, egyedül Ciprus és Málta nem tartott rá igényt, tekintve, hogy ott a termék hatósági áras. Az adóemelési ütemtervből egyelőre csak annyi ismert, hogy a kormányzat 2004. január elsejéről 2003. április elsejére hozta előre a cigaretta jövedéki adójának újabb 20,7 százalékos emelését. Így bő egy év alatt a termék jövedéki adója 53,7 százalékkal emelkedik. Ugyanis tavaly a cigaretta jövedékiadó-tartalma két ütemben, előbb 13, majd augusztusban 20 százalékkal növekedett. Ha a kormány esetleg tartja az évenkénti 20 százalékos növelést, akkor a termék közterhe az átmeneti időszak végére valamivel még meg is fogja haladni az uniós szintet.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.