Belföld

Többpárti vita az EP-választás egyeztetése körül

Az európai parlamenti képviselő-választás szabályai kapcsán négypárti konszenzus alakult ki – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a Belügyminisztérium politikai államtitkára. Ezzel szemben a Fidesz politikusa azt állítja, hogy szó sem volt megegyezésről, a történtek miatt pedig nem vesznek részt több négypárti egyeztetésen. A konszenzus tényét az SZDSZ is cáfolja.

A Fidesz nem kíván részt venni a jövőben az Európai Parlament magyarországi képviselőinek a megválasztásáról folytatott egyeztetésen – derült ki Salamon László Népszabadságnak adott keddi nyilatkozatából. A Fidesz-frakció elnöksége nem látja értelmét ugyanis, hogy olyan megbeszélésen vegyen részt, amelyről később a másik fél valótlan tájékoztatást ad, miként az hétfőn történt. A politikus szerint minden ilyen egyeztetés “minimális bizalmi viszonyt feltételez”, ennek hiányában a Fidesz-frakció a továbbiakban csak a parlamenti vita keretei között mondja el a véleményét. Salamon László hangsúlyosan emlékeztetett arra, hogy Pál Tibor belügyi államtitkár hétfői állításával ellentétben nem alakult ki konszenzus.

Amint a Népszabadság is beszámolt róla, Pál hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette: az európai képviselők választásának szabályairól a négy parlamenti párt között konszenzus alakult ki. Ezzel szemben Salamon azt állítja: a külföldi képviseleteken történő szavazás és az összeférhetetlenségre vonatkozó átmeneti szabályozás kérdésében nem jött létre megegyezés.

Salamon László tájékoztatása szerint a Fidesz azt az álláspontot képviselte, hogy a külképviseleteken hagyományos módon, választási bizottság számolja össze a szavazatokat, s írásban szerették volna látni azt a BM-változatot, mely szerint hagyományos és számítógépes módszert is alkalmaznak. A magyar parlamenti tagság és az uniós parlamentben viselt képviselői tiszt közötti összeférhetetlenség kapcsán elmondta: nem azt mérlegelték, hogy Orbán Viktor, az Európai Néppárt alelnöke majdan a magyar Országgyűlésben és az Európai Parlamentben is képviselő lehessen. A Fidesz azért szorgalmazza az uniós összeférhetetlenségi szabály alkalmazásának elhalasztását, mert szerintük nem mindegy, hogy gyakorlott politikus képviseli-e Magyarországot az EP-ben vagy sem.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik