Belföld

Szlovák csatlakozási népszavazás májusban

Egyhangúlag szavazta meg az ország EU-tagságának kérdéséről kezdeményezett ügydöntő népszavazás megtartását kedden a szlovák parlament. A tervek szerint északi szomszédaink május 16-17-én voksolhatnak.

A 150 tagú pozsonyi törvényhozás 147 jelen levő képviselője az államfő és a kormány tagjainak részvétele mellett adta le igenlő voksát arra a parlamenti határozatra, melynek alapján a köztársasági elnök rövidesen kiírja az EU-tagságról dönteni hivatott referendumot. A népszavazás során az ország csaknem négymillió választójoggal bíró polgárra ad választ arra a kérdésre: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a Szlovák Köztársaság az Európai Unió tagja legyen?” – olvasható az MTI híre a Népszabadságban.

A politikai pártok közt létrejött egyezség szerint a népszavazás május 16-17-én lenne esedékes. Rudolf Schuster államfő már jelezte: az időpontot jómaga is elfogadhatónak tartja. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha az arra jogosultaknak több mint a fele él majd a szavazati jogával. A népszavazás integrációpárti sikerét az jelenti majd, ha a szavazóknak több mint a fele igent mond a csatlakozásra.

A parlamenti pártok korábbi egyezsége szerint a pártok nem külön, hanem közös kampányt folytatnak majd a népszavazás előtt. A kampány költségeire a kormány 50 milliót különített el a költségvetésből, de szükség esetén más forrásokból is tudnak még költeni a csatlakozás gondolatának népszerűsítésére.

Megfigyelők szerint a népszavazás végkimenetelét illetően nem megalapozatlan egyfajta kockázattal is számolni, a kampány ezért várhatóan erőteljes lesz.
A tíz éve önálló államként fennálló Szlovákia történetében eddig négy népszavazás volt, de az elégtelen részvételi arány miatt mind a négy eredménytelennek bizonyult.
A legfrissebb felmérés szerint a népszavazáson az arra jogosultaknak több mint a hetven százaléka vesz majd részt, és a többségük támogatni fogja a csatlakozás szándékát.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.