Belföld

Lendületét vesztette a német gazdaság

A német bankszövetség (BdB) szerdán legfeljebb 0,9 százalékos növekedést jósolt a német gazdaságnak. Ráadásul a nagyarányú munkanélküliség is buktató lehet.

“A német gazdaság gyakorlatilag lendület nélkül kezdte 2003-at. Még rosszabb, hogy a kezdeti adatok nem jeleznek változást a következő hónapokra. Az első negyedévben nem zárható ki visszaesés sem” – olvasható a szövetség szerdán kiadott elemzésében.

A német bankszövetség szerint “alapesetben” 0,9 százalékos GDP-növekedés várható az idén a tavaly 0,2 százalék után. 2001-ben 0,6 százalékkal, 2000-ben 3,0 százalékkal bővült a német GDP.

Ha legalább az export javul, akkor az első negyedévben nulla növekedés, a másodikban 0,2 százalékos, a harmadikban 0,5 és a negyedikben 0,6 százalékos bővülés remélhető, rendre az előző negyedhez képest – írták. “Ám, ha a második félévben mégsem lesz gyorsulás, és a német gazdaság követi a tavalyi nyomvonalat, akkor az egész évre szóló előrejelzés csak 0,5 százalékos GDP-többlet lehet” – tették hozzá.

Elemzők szerint a német kormány maga is csökkenteni fogja az idei előrejelzését a január végén esedékes éves gazdasági jelentésében: 1 százalékra az eddigi 1,5 százalékról.

A német bankszövetség szerint a munkanélküliség januárban és februárban 4,5 millió fölött lesz a decemberi 4,225 millió után, és az egész évi átlag is meg fogja haladni a 4,2 milliót.

“A munkapiac továbbra is a német gazdaság gyenge pontja, káros következményekkel a lakossági fogyasztásra, a növekedésre és az állami pénzügyekre” – írták a tanulmány szerzői, a munka költségeinek csökkentésére sürgetve a kormányt.

A német bankszövetség szerint az euróövezetben az idén átlagosan 1,5 százalékos gazdasági növekedés képzelhető el. A szövetség elemzői szerint a növekedésnek nem fog megártani, ha az euró csak 1,10 dollárig drágul ez év végéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik