Belföld

Felsőoktatási felvételik – másfél hónap a jelentkezésig

A diákok még csaknem másfél hónapig gondolkodhatnak, hogy melyik felsőoktatási intézménybe nyújtják be felvételi kérelmüket; az idén március 3-án éjfélig lehet postára adni a jelentkezési lapokat, mivel a hivatalos jelentkezési határidő március elseje szombatra esik.

A diákok 155 jelentkezési hely és 4500 szak, illetve szakpár közül választhatnak. Az idén államilag finanszírozott képzésben 62 ezren kezdhetik meg tanulmányaikat, ebből nappali tagozaton 54 ezren tanulhatnak majd. Esti és levelező tagozatos képzésbe 8000, akkreditált iskolai rendszerű képzésbe 5500 hallgató kapcsolódhat be. A felvételi eljárás 3000 forintba kerül jelentkezésenként, ami mintegy 7 százalékos drágulást jelent. Jelentkezéseket korlátlan számú helyre lehet beadni.

Az “A” jelű lapot az ahhoz mellékelt borítékon szereplő címre (1542 Budapest, 114-es posta), a “B” jelű lapokat a kiválasztott felsőoktatási intézmények, karok címére kell postázni. Az “A”-laphoz a hozzá tartozó befizetett csekkszelvényen kívül semmit sem szabad mellékelni, valamennyi szükséges dokumentum fénymásolatát a “B”-lapokhoz kell csatolni.

Az államilag finanszírozott és költségtérítéses képzésre történő jelentkezés elválik egymástól, lehet csak az egyikre, vagy mind a kettőre kérelmet benyújtani, de utóbbi esetben is csak egy intézményi jelentkezési lapot kell beadni. Az idén nem lesz lényegi változás az előző évek felsőoktatási felvételi eljárásaihoz képest.

A diákokat a felsőoktatási intézmények rangsorolhatják a középiskolai teljesítmény alapján, vagy dönthetnek úgy, hogy egy vagy két tárgyból felvételit tartanak, illetve felajánlhatják saját felvételi vizsgatárgy lehetőségét is.

A hozott pontok számítása egységesen alakul: kötelező módon figyelembe kell venni a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy idegen nyelv osztályzatát és az érettségi átlag kétszeresét. Egy tárgyat a jelentkező szabadon választhat ki. A többletpontok számítási módszere nem változik, megszűnik viszont a hatpontos felső határ. A bölcsészettudományi karokon, ha az intézmény úgy dönt, lehetőség van az egytárgyas felvételikre is.

A kormány döntése értelmében 2003-ban az elérhető maximális pontszám 60 százaléka (72 pont) a jogszabályi minimum, ez alatt senki sem vehető fel sem államilag finanszírozott, sem költségtérítéses képzésre. Tavaly a diákok 10,8 százaléka 60-72 pont közötti eredménnyel került be egyetemekre, főiskolákra. A jelentkezők száma 2002-ben 165 ezer volt, a tárcánál idén is hasonló aránnyal számolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik