Belföld

BSA – nem ijesztgetés a bilincs

Márciustól vidéken folytatja Tűzszünet kampányát a BSA. Az új dizájn talán már megszabadul a bilincstől, de csak vizuálisan, a feljelentett cégek nem kerülhetik el a büntetőeljárást.

A BSA Magyarország 2003-ban folytatja tavaly meghirdetett Tűzszünet
BSA – nem ijesztgetés a bilincs 1

kampányát – jelentette be Sebők Erzsébet, a szervezet főtitkára. Tavaly a fővárosban, az agglomerációban, valamint Fejér és Baranya megyében “razziázott” a szervezet, idén márciustól a többi 16 megye van soron. A végső sorrend egyelőre nem ismeretes, feltehetőleg február közepére válik nyilvánossá.

A BSA türelmes – derült ki a főtitkárasszony szavaiból. Először 30 napos türelmi időszakot hirdetnek az egyes régiókban, hogy a vállalatoknak legyen idejük szoftvernyilvántartásukat, illegális szoftvereiket rendezni. Ha a vállalat úgy érzi, ennyi idő kevés volt a nagytakarításhoz, újabb 30 napos haladékot kérhet. Utána viszont a BSA lép, szükség esetén feljelentést tesz az illetékes rendőrhatóságnál. 

Búcsú a bilincstől? 

Elképzelhető, hogy nem a bilincs motívum fogja fémjelezni a BSA kampányát, a szervezet új dizájnon gondolkodik – mondta el Sebők Erzsébet. Az első terveket a jövő hétre készítik el a megbízott kreatívok, és lehet, hogy a parlament Informatikai Bizottsága fogja kiválasztani a legtalálóbbat.

Dr. Ormós Zoltán, a BSA jogi képviselője beszámolt arról, hogy az elmúlt hónapban két budapesti céggel sikerült megegyeznük, amelyek közül az egyik másfél millió körüli, a másik egymillió forint alatti összeget fizetett ki károkozásért. A cégek nevét nem hozzák nyilvánosságra.

A Vámosi-ügy 

A téma aktualitását a Vámosi Zsoltra, a Philos Labs volt ügyvezető igazgatójára január elején kiszabott meglepően szigorú ítélet adja. Hiába egyezett meg Vámosi Zsolt az ítélethirdetés előtt a sértett cégekkel, hiába fizette ki kárukat, a büntetőeljárás során a bíróság egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Vámosi Zsolt ítélete nem jogerős, ügyvédje fellebbezési szándékot jelzett. A másodfokú tárgyalásra legkorábban az év végén kerülhet sor. Közben online petíció is indult az ügyben, a tiltakozók sérelmezik, hogy a jogosulatlan szoftverhasználat jelenleg közvádas, nem pedig magánvádas cselekmény. 


Jogos a börtönbüntetés?



Dr. Novák Tamás és dr. Ormós Zoltán, a BSA jogászai úgy vélik, hogy feleslegesen álmodoznak azok, aki arra vágynak, hogy a jogosulatlan szoftverhasználat ne legyen bűncselekmény, azaz büntetőeljárás helyett csupán polgári peres eljárás induljon ilyen ügyben.  A BSA jogászai szerint nemzetközi egyezményekkel ellenkezne, ha a jogosulatlan szoftverhasználat, amely jelenleg a vagyon elleni bűncselekmények közé sorolódik, kikerülne a Büntetőtörvényköny hatálya alól. Jelenleg a törvény arra sem ad lehetőséget, hogy bizonyos értékhatár alatt szabálysértésnek minősüljenek az ilyen ügyek.

Dr. Novák Tamásnak, bár írásban nem látta az indoklást, megalapozottnak tűnik az ítélet. Úgy véli, hogy a bírák keze tulajdonképpen meg van kötve e téren: “üzletszerűen” elkövetett jogsértésért a törvény letöltendő börtönbüntetést szab ki. Hiába téríti meg a kárt a károkozó, ezt csak enyhítő körülményként veszi figyelembe a bíró. 

Csak a büntetőper elég hatékony? 

Dr. Ormós Zoltán szerint egyébként Magyarországon a hatékony fellépés végett szükséges a büntetőperes eljárás. Szerinte a polgári eljárások nem kellőképpen hatékonyak.


Ellenpéldaként Németországot hozta fel. Ott számtalan polgári eljárás mellett évente csupán néhány büntetőeljárás indul. 


Ajánlott videó

Olvasói sztorik