Belföld

Atommeghajtású űrhajó a NASA-tól

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) több pénzt kér a költségvetésből az űrhajók nukleáris meghajtására irányuló kutatások támogatására - jelentette be a hivatalt vezető Sean O"Keefe. Az atoműrhajót 2010-ben ráadásul használni is szeretnék.

A jelenlegi, kémiai reakción alapuló hajtóművek az utóbbi 40 évben ugyanarra a sebességre kárhoztattak valamennyi űrbeli missziót. Az új technológiák segítségével az új célpontok kijelölése csak a képzelőtehetségen múlik, idézte a New Scientist Sean O’Keefe-et.

A Los Angeles Timesnak adott interjújában a NASA főnöke alapvető változásokról beszélt. “Amiről most szó van, az nem csak a nukleáris meghajtásra és energiaszolgáltatásra képes technológiák nagyon szoros határidejű kifejlesztése, de az évtized végére ezeket már a gyakorlatban is alkalmazni szeretnénk.” A NASA nukleáris rendszerek kifejlesztésére irányuló kezdeményezése a Prométeusz-projekt nevet kapta.

A kutatók arra számítanak, hogy az új nukleáris hajtóművek háromszorosára növelhetnék az űrutazás jelenleg elérhető, óránként 29 ezer kilométeres legnagyobb sebességét. Ez lehetővé tenné, hogy például a Mars hat helyett két hónap alatt elérhető legyen. A NASA viszont visszautasította azokat a találgatásokat, miszerint nukleáris hajtóművel űrhajósokat küldene a Marsra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik