Belföld

Átlagosan 4,5 százalékkal drágulnak az OEP által támogatott gyógyszerek

Február 1-jétől átlagosan 4,5 százalékkal emelkedik a társadalombiztosítási ártámogatásban részesülő gyógyszerek ára - közölte Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője.

Hangsúlyozta: a 4,5 százalékos árnövekedést változatlan gyógyszerfelhasználás esetére számították, ha ugyanis az orvosok és a betegek áttérnek a készítmények olcsóbb változatára, a lakosságot érintő áremelés 2,5-3 százalékos lehet.

A főosztályvezető tájékoztatása szerint a jelenleg 550 forint alatt vásárolható gyógyszerek ára százalékosan nagyobb mértékben emelkedik, mint az 550 forint felettiek. Elmondta: az 550 forint alatti készítmények körében 30 termék esetében árcsökkenés, 1075-nél áremelés következik be, 461 ára pedig változatlan marad.

Hozzátette: az 550 forint fölötti gyógyszerek között 205 ára csökken, 2031-nél emelkedik, 1481 termék pedig továbbra is változatlan áron vásárolható.

Bidló Judit jelezte: az egészségbiztosító februártól összességében 271 gyógyszert fogad be újonnan a támogatotti körbe, ezek egy részének ára kedvezőbb más hasonló hatású készítményeknél, más részük hiányt pótol, egyesek pedig új terápiás lehetőséget jelentenek a betegek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik