Belföld

Román pénzreform: 2005-től erős lesz a lej

Az "erős lejt" megteremtő pénzreformot 2005-ben hajthatják végre Romániában - közölte Adrian Vasilescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzójának tanácsadója kedden.

Lapnyilatkozatában elmondta: a pénzreform végrehajtására már most fel kell készülni, hogy a nemzeti bank 2005 január 1-től forgalomba hozhassa a fölös nulláktól megszabadított román valutát.

Vasilescu szerint, ha Románia továbbra is elodázza az erős lej bevezetését, akkor nemsokára ötmillió lejes címletű bankjegyet is forgalomba kell hozni.

Az új lej bevezetését a román nemzeti bank már régóta szorgalmazza, az eddigi politikai szintű vitákon azonban semmiféle döntésre nem jutottak. Mugur Isarescu, a BNR kormányzója eredetileg azt javasolta, hogy a reformot 2003-ban, vagyis idén hajtsák végre.

A nemzeti bank kormányzója figyelmeztetett, hogy a következő év nem lenne alkalmas a művelet végrehajtására, mert 2004-ben tartják Romániában az általános választásokat.

A szakemberek szerint Romániában hamarosan forgalomba kell hozni az egymillió lejes bankjegyet. A jelenleg forgalomban lévő legnagyobb címlet, az 500 ezer lejes bankjegy mintegy 15 dollárnak felel meg, miközben kívánatos lenne, hogy a legnagyobb címletű bankjegy legalább 40-50 dollárt érjen.

Romániában a jelentős gazdasági szereplők panaszkodnak, hogy a román valuta nehezen kezelhető a sok nulla miatt. A Ziarul Financiar című gazdasági lap emlékeztetett arra, hogy tavaly a pénzügyminisztérium számítógépeit a rendkívül hosszú számjegyek időnként szinte lehetetlen feladat elé állították.

A Raiffeisen Bank romániai leányvállalatának szakértői úgy vélik, az ilyen nehézségeket kiküszöbölő informatikai programok költségei elérhetik a félmillió dollárt.

A BNR számításai szerint a pénzreform végrehajtása nem jelentene sokkal többet az új bankjegyek előállítási költségénél. A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy Romániának nem lenne jó gyenge lejjel csatlakozni Európához, a túlságosan magas konvertálási költségek miatt.


További regionális hírek Balkáni figyelő rovatunkban olvashatók.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik