Belföld

A pénz felélesztette a koalíciós vitákat

A fővárosi forrásmegosztás, valamint az idei költségvetés kérdése ismét felszínre hozta a fővárosi koalíciós ellentéteket. Demszky Gábor a kormányt okolja, hogy Budapest kevesebb pénzzel gazdálkodhat idén, a szocialisták pedig visszautasítják a főpolgármester állításait. Élesedik a vita a BKV idei támogatásának ügyében is.

Az első kényesebb kérdésnél – mint az előre látható volt – kitört a vita a fővárost irányító két párt vezetői között: több vagy kevesebb pénzt kap Budapest a Medgyessy-kormánytól, mint amennyit korábban az Orbán-kormánytól kapott. Demszky Gábor főpolgármester pénteki nyilatkozata szerint Budapest 24 önkormányzata a szigorú állami költségvetés miatt nehezebb helyzetbe kerül, mint a legrosszabb orbáni évben – írja a Népszabadság. A szocialisták Gy. Németh Erzsébet frakcióvezetővel az élén ezt hevesen cáfolják; megítélésük szerint a főváros pozíciói javultak a tavalyihoz képest.

Városházi források szerint a vita hátterében az áll, hogy a fővárosnak a következő hetekben kell döntenie a kerületekkel mindig konfliktusokat hozó forrásmegosztásról, valamint a BKV működési támogatásáról. Demszky azzal, hogy a kormányra hárítja a felelősséget a gyéren csordogáló központi források miatt, moshatja kezeit a több pénzt követelő kerületek előtt. A szigorú központi költségvetés ráadásul jó ürügy arra is, hogy a BKV szokásos önkormányzati működési támogatása megspórolható legyen, amiről viszont a fővárosi szocialisták hallani sem akarnak.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik