Belföld

Nyáron végleges döntés a Szeged-Arad közötti földgázvezetékről

Csak nyáron születhet végleges döntés arról, hogy megépül-e a Szeged és Arad közötti földgázszállító vezeték - tudta meg az MTI a Mol sajtóosztályán.

A már megszületett előzetes megállapodás alapján jelenleg tanulmányt készítenek a vezeték kiépítésére. A földgázvezetéken Magyarországról szállítanának földgázt Romániába.

A Molnál azt MTI-t úgy tájékoztatták, hogy amennyiben végleges döntés születik a földgázvezeték megépítéséről már 2004 telén el tudnák kezdeni a szállítást. A kapacitás az első évben 500 millió köbméter lenne, amely egy-három év alatt 1,5-2 milliárd köbméterre nőhet.

A Molnál az MTI kérdésére elmondták, hogy az új vezetéken keresztül a tranzit-szállítás mellett, a Mol akár saját földgázt is értékesíthetne. A román lapokban hétfőn jelentek információk arról, hogy a Transgaz társaság és a Mol Rt. képviselői Aradon megállapodtak abban, hogy közel 100 kilométer hosszúságú, 600 milliméter átmérőjű vezeték épül Szeged és a romániai Öthalom település között. Az átadóállomás a határ romániai oldalán, Nagylakon készül el.

A beruházás értéke eléri a 20 millió dollárt. Victor Stefura, a Distrigaz-Nord regionális gázszolgáltató társaság igazgatója elmondta, hogy a befektetés révén Románia nyugati megyéiben a gázellátás folyamatos lesz, megszűnnek az eddig jelentkező nyomáscsökkenési problémák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik