Belföld

Miért kapós az OTP-részvény?

Egy svájci nagybank állhat az OTP-részvények felvásárlása mögött, vagy a múlt heti árfolyamemelkedést inkább a jegybanki kamatvágások magyarázzák?

Egy svájci nagybank állhat az OTP-részvények felvásárlása mögött – olvasható a Magyar Hírlapban. Banki hírek szerint a világ egyik legnagyobb tőkeerejű pénzintézete, az UBS szeretne minél több OTP-papírhoz jutni. Erre utal, hogy a múlt hét végén a Budapesti Értéktőzsdén szokatlanul magas, napi ötmilliárd forint fölötti értékben kereskedtek a cég papírjaival. A részvényvásárlást a bank alapszabálya nem akadályozza meg, a legnagyobb magyar bankban ugyanis 1999 óta nincsenek tulajdoni, csak szavazati korlátok. Szakértők szerint az 1440 milliárd euró értékű vagyont kezelő svájci bank közeledésére utal az is, hogy nemrég együttműködésre lépett az OTP-vel. A magyar pénzintézet nemzetközi részvényalapját váltotta fel az UBS alapjaival, s az OTP ezután az “alapok alapjait” kínálja ügyfeleinek.


Nincs arra utaló jel, hogy a UBS megcélozta volna az OTP-t, a múlt heti árfolyamemelkedés hátterében sokkal inkább a jegybanki kamatvágások álltak – írja a Napi Gazdaság. Eszerint, ha a svájci bankóriás mégis rászánná magát egy komolyabb OTP-részesedés megszerzésére, azt csak nagyon drágán tudná megtenni. A Napi arról is beszámol, hogy a UBS 1995-ben 390 millió dollárért hozzájuthatott volna az OTP-hez, szemben a jelenlegi, mintegy 3 milliárd dolláros piaci kapitalizációval. Ráadásul a svájci társaság nem tud vásárolni egy nagytulajdonostól, hiszen a tulajdonosi szerkezet szórt. A bank legnagyobb részvényese önmaga, a részvények 5,5 százalékával, a legnagyobb külső tulajdonos – korábbi adatok szerint – a Capital International alapkezelő, amelynek több alapjában összesen 5,04 százaléknyi részvény van. Emellett az OTP alapszabálya kimondja, hogy a külföldi befektetők egyike sem rendelkezhet a közgyűlésen 5 százaléknál több szavazattal (a magyaroknál 10 százalék a határ), és a külföldi részvényesek összességükben is csak a teljes szavazóerő felénél eggyel kevesebb (vagyis 139 millió 999 ezer 999) szavazatot birtokolhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik