Belföld

Keveset kínáltak az INA-papírokért

Horvátország arra fogja kérni az INA állami olajipari vállalat 25 százalékára plusz egy részvényére pályázókat, hogy emeljék meg vételi árajánlatukat.

Horvátország arra fogja kérni az INA állami olajipari vállalat 25
százalékára plusz egy részvényére pályázó Mol Rt., az osztrák OMV és az orosz Rosznyeft vállalatokat, hogy emeljék meg vételi árajánlatukat – idézte a Reuters hírügynökség Ljubo Jurcic horvát gazdasági minisztert.


A legnagyobb horvát olajipari vállalat részvénycsomagjára
múlt pénteken nyújtott be kötelező érvényű, de nem végleges
pályázatot a három érdeklődő. A végleges döntést március végén hozzák meg mérlegelve 30 százalékban az árajánlatokat, fele részben azt, hogy a pályázók milyen üzleti stratégiát javasolnak, 20 százalékban pedig a tranzakció pénzügyi kockázatait, a bankgarancia létét – ismertette a Reuters a mérlegelés kritériumait.


– Mindhárom ajánlat összhangban van a várakozásokkal, kellő
alapot ad a további tárgyalásokra, még ha nem is vagyunk
elégedettek az árakkal – mondta Jurcic a Poslovni Tjednik című üzlet lapnak.


Nem hivatalos közlések szerint a pénzügyi ajánlatok 250-400
millió dollár között mozognak. PricewaterhouseCoopers és a Deutsche Bank, a két privatizációs tanácsadóadó az INA értékét 1,2-1,8 milliárd euró közé teszi. A horvát rádió korábbi értesülései szerint a legkisebb összegű ajánlatot az OMV, a legmagasabbat pedig a Rosznyeft tette, de az orosz cég esélyeit csökkenti, hogy állami tulajdonban van, és ezért
nem teljesen felel meg a horvát privatizációs törekvéseknek.


A horvát kormány a 17 ezer alkalmazottat foglalkoztató INA -nak regionális szerepet szán a Balkánon. A társaság két elavult
finomítója korszerűsítésre szorul, aminek költségét 400 millió
dollárra becsülik. A társaság rendelkezik egy ötéves fejlesztési,
kutatási tervvel, amely az értesülések szerint 1,5 milliárd dollár
értékű. A Mol és az OMV már jelen van Horvátországban és a
szomszédos Szlovéniában és az INA-ra úgy tekint, mint amelynek révén konszolidálhatja a olajszármazékok gyártásában a piacát. A távolabb fekvő Rosznyeft nyersolaja számára kíván új piachoz jutni az INA révén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik