Belföld

Exportösztönző intézkedések Macedóniában

A macedón kormány megtárgyalta az ország idei makroökonómiai politikájának módosításáról szóló előterjesztést. A MIA macedón hírügynökség beszámolója szerint a dokumentum véglegesítése az IMF-fel folytatott tárgyalások lezárása után várható. Az IMF-tárgyalások szerdán kezdődnek – jelentette be a kormány szóvivője, Saso Colakovski.

Colakovski szerint a 2003-as tervezet három részből áll: az első a makrogazdasági programról szól, a második az exportösztönző intézkedésekről, a harmadik pedig a foglalkoztatásról és a munkaerőpiac rugalmasságáról.

A dokumentum fő célja a foglalkoztatottság növelése és a szegénység visszaszorítása a balkáni országban.

Az exportösztönzést a kormány a Macedón Fejlesztési Bankkal közösen próbálja megvalósítani. Ezt a célt szolgálják a hitelgaranciák, amelyeket a külföldre szállító cégek kaphatnak, továbbá az exportbiztosítási ügyletek, amelyeket szintén stimulálni akar a szkopjei kabinet. Vámkönnyítések szintén szerepelnek a kormányzati célok között.

A macedón kormány tájékoztatást kapott arról segélyprogramról is, amelyet Norvégia hajt végre az országban. A norvég kormány ugyanis pénzügyi segítséget adott a macedón iskolák és óvodák fűtőolaj-vásárlásaihoz. A norvég támogatás összege 1,35 millió euró volt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik