Belföld

A Schneider perli az EU-t – elhúzzák Monti nótáját?

Folytatódik a támadássorozat az Európai Unió versenybiztosa ellen. Mario Monti korábbi hibás döntése miatt most egymilliárd euróra perli a Schneider Electric francia cég az EU-t.

Mario Montinál kevés népszerűtlenebb ember van az Európai Unió tisztségviselői között. A versenyügyi biztos a világ legnagyobb vállalatainak
A Schneider perli az EU-t – elhúzzák Monti nótáját? 1

Mario Monti

haragját vívta ki az utóbbi években, amikor sorozatban hiúsította meg fúziós terveiket. Mindaddig, amíg döntéseit nem támadták meg bíróságon, mindenki a keménykezű, de igazságos hivatalnokok között emlegette. Az utóbbi időben azonban kiderült, hogy Monti keménykezű ugyan, de rossz döntést hozott, méghozzá olyat, ami 5,5 milliárd euróba került a károsultaknak.


 Senki sem beszél

A Schneider hivatalosan nem nyilatkozott a perről, és az erről tudósító Handelsblatt szerint is csak a kártérítés milliárdos nagyságrendje tűnik biztosnak. Az Európai Unió hivatalosan szintén nem nyilatkozik, bár Monti versenybiztos irodája a hírek szerint magabiztosan áll a per elébe: nem számít arra, hogy kétszer egymás után ugyanabban az ügyben (igaz – más-más vonatkozásaiban) veszítsen. 

Ki fizesse ki az 5,5 milliárdot?


Amikor Monti elutasította a Schneider Electric és a Legrand francia cégek fúzióját, 5,5 milliárd eurót vett ki az elektromos berendezéseket készítő Schneider részvényeseinek zsebéből. Erre ugyan minden jogosítványa megvolt, utóbb azonban kiderült, hogy a luxembourgi Európai Bíróság ítélete szerint nem döntött helyesen.

Ekkor azonban a már késő volt: a korábban elutasított fúziót nem lehetett újra lebonyolítani, mert a Schneider Monti negatív döntése után a korábban felvásárolt Legrandot újra leválasztotta a konszernről. Ezáltal keletkezett újabb milliárdos kára, aminek egy részét követeli most állítólag az EU-n.


Precedenst teremthet


A Schneider bírósági eljárása azonban megfigyelők szerint precedens értékű. Az európai és amerikai cégeket eddig sem az háborította fel, hogy Mario Monti lefújta a fúziókat (erre korábban is volt már számos példa). Az volt az EU-biztos esetében a feltűnő, hogy olyan szakaszban kezdett el “kekeckedni”, amikor a legtöbb cég már azt hitte, lezárult kérelmük versenyjogi bírálata. Így járt pórul a General Electric (GE) 2001-ben, amikor a Honeywell-lel tervezett egyesülését Amerikában már jóváhagyták, de Európa meghiúsította.

A mostani per sokakat nem azért tölt el bizakodással, mert abban hisznek, hogy Montitól pénzt csikar ki egy francia cég – ez a konkurenseket, köztük éppen a General Electric-et sem boldogítaná. Inkább abban reménykednek, hogy kiszámíthatóbbá válik az Unió versenypolitikája, mert az kisebb károkat okozna az egyesülni kívánó cégeknek, még akkor is, ha nem sikerül a tranzakciójuk.


Az eddigi áldozatok: GE, Honeywell, Schneider, Tetra Laval


A GE, a Schneider, a Legrand, a Honeywell mellett további vállalatok bízhatnak a szabályok változásában: nemrégiben mghiúsultak a svéd Tetra Laval AB, valamint a brit My Travel Plc ügyletei. A svéd Tetra azonban nem fordul bírósághoz egyelőre: hiába kérelmezte ugyan a francia Sidel felvásárlásának engedélyezését, ezt Monti még viszonylag korai fázisban utasította el, így nem került olyan sokba a kudarc.

A svédeknek egyébként már többször meggyűlt a bajuk az EU-val: a Volvo és a Scania haszongépjármű-üzletágainak egyesítését szintén megakadályozta a versenybiztos (2000-ben), de például a német Bertelsmann-Kirch-fúzióra is nemet mondott 1998-ban – írja a L’Expansion.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik