Belföld

Rekordösszegű hitelezési csalás gyanúsítottjait keresi a BRFK

Rekordösszegű, több százmilliós csalást követett el bankok kárára egy bűnözői csoport, amelynek egyik - időközben külföldre szökött - tagja egymaga 400 millióval "vágott meg" több pénzintézetet. Az esetek mögött az általunk megkérdezett bankárok ingatlanfedezettel felvett kölcsönöket sejtenek. A bankszövetség szerint a védekezéshez közös adatbázisra lenne szükség, létrehozásának azonban jogi akadályai vannak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságon egyfajta rekorderként tartják számon annak a bűnözői csoportnak a tagjait, akik több banktól sok százmillió forint hitelt vettek fel jogosulatlanul – írja a Magyar Hírlap. Rendőrségi források megerősítették, hogy az egyik gyanúsított, egy 38 éves férfi külföldre szökött a felelősségre vonás elől. Információnk szerint Koltai Gáborról van szó, akinek a körözését másfél hónapja rendelték el. A fiatalember hamis adatokkal egymaga mintegy 400 millió forintot csalt ki a pénzintézetektől.

A kereskedelmi bankok megalapításakor, a 90-es évek elején a legtöbb fejfájást a klasszikus hitelezési csalások okozták, amikor eltűnt a fedezet és a hitelt felvevő cég, de megmaradt a bukott hitel. Összességében milliárdos kár keletkezett, amelyet részben a bankkonszolidáció simított el. Később az értékpapírpiac lett a fehérgalléros bűnözők kedvelt terepe, ahol a befektetési üzletágban elkövetett csalásokkal okoztak több százmilliós kárt, majd a fizetési kártyák terjedésével újabb lehetőség kínálkozott.

Ajánlott videó