Belföld

OPEC: háború esetén is lesz olaj

Szaúd-Arábia és Algéria olajipari minisztere hétfőn újfent megígérte, hogy egy Irak elleni háború esetén a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) szavatolja az olajellátást, és stabilan tartja az olajárakat.

Sahib Kelil algériai és Ali Naimi szaúdi szakminiszter hétfőn Rijadban tartott megbeszélése után nyilatkozott újságíróknak. Egyetértettek abban, hogy nagy jelentősége van az OPEC-tagok és a kartellhez nem tartozó országok közötti együttműködésnek. Így lehet csak biztosítani a világpiaci olajellátást méltányos áron – mondta Kelil.

Az OPEC, január eleji döntése értelmében, február elsejével napi 1,5 millió hordóval növeli termelését, a venezuelai sztrájk miatt kiesett mennyiségek részleges pótlására. Az olajkartell
termelésnövelésének nagy része várhatóan Szaúd-Arábiára jut. Szaud-Arábiának ez idő szerint még napi 2,5 millió hordós kihasználatlan kapacitása van. Jelenleg napi 8,6 millió hordó körül termel, de kitermelése februárra elérheti a napi 9 millió hordót, miközben új kvótája napi 7,963 millió hordó. Algéria kapacitása határán termel, átlagosan napi 1 millió hordó olajat hoz felszínre az utóbbi hónapokban.

A kartellen kívül Oroszország 2003-ban várhatóan 188,5-201,1 millió tonna nyersolajat exportál, a tavalyi 181 millió tonna után. Ez durván napi 3,76-4,01 millió hordónak felel meg.
Az orosz gazdasági minisztérium, a hétfői közleménye szerint, arra számít, hogy 2004-ben az export eléri a 194,2 millió tonnát, hordónként 18 dolláros világpiaci áron, vagy a 218,6 millió tonnát, ha az éves átlagár 22 dollár lesz. Oroszország 2005-ben már 202 millió tonnát akar exportálni, hordónként 18,50 dolláros áron, vagy 242 millió tonnát 22,50 dolláros áron.

Az északi-tengeri referenciatípus, a Brent könnyűolaj hétfőn kora délután hordónként 30,78 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) márciusra, 24 centtel drágább a pénteki zárónál. Reggel 26 centes drágulással nyitott, félóra múlva 1 centtel volt drágább a pénteki záróhoz képest. Pénteken hordónként 4 centtel 30,54 dollárra olcsóbbodott márciusra az IPE-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik