Belföld

A Skanska felfüggeszti tevékenységét Romániában is

A Skanska svéd építőipari cég Magyarországon kívül Romániában is felfüggesztette tevékenységét - közölte a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap.

A román lap szerint bár csak a hét elején jelentették be hivatalosan, hogy a svéd társaság – Európa egyik legnagyobb építőipari cége – több kelet-európai piacról kivonul, Romániában már jó ideje szünetelteti tevékenységét.

A társaság 1999-ben alapította a Skanska Romania nevű leányvállalatot. A Ziarul Financiar szerint a romániai piacon nem tudtak jó lehetőségeket találni. A lap megemlítette, hogy csupán néhány kisebb építkezést végeztek Romániában.

Romániában az építkezési piac nagysága 2002-ben – az előzetes adatok szerint – elérte a 3,5 milliárd dollárt. Az idén 5 százalékos növekedésre számítanak a szakemberek.

A Skanska romániai leányvállalatának egyik volt képviselője elmondta a lapnak, hogy egyelőre semmi biztosat nem lehet tudni arról, miként szervezi át külföldi tevékenységét a svéd társaság. A jelek szerint lemondanak a leányvállalatokról, inkább a helyi vállalatokkal történő társulást, illetve azok felvásárlását helyezik előtérbe – mondta.

A román lap beszámolt arról, hogy a Skanska Dániában és az Egyesült Államokban lemond a lakásépítésekről, Magyarországon és az egyik balti államban – Lettországban vagy Litvániában – teljesen kivonul az építőipari szektorból.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik