Belföld

Nem adhatja ki a tanár a drogos diák adatait

Titoktartásra kötelezné a diákok adataival kapcsolatban a pedagógusokat, illetve az oktató-nevelő munkát közvetlenül segítő alkalmazottakat az oktatási tárca közoktatási törvényt módosító tervezete – tudta meg a Népszabadság Kajtárné Botár Borbálától, az Oktatási Minisztérium politikai főtanácsadójától.

A javaslat szerint e kötelezettség független lenne az alkalmazotti jogviszony fennállásától, vagyis annak megszűnése után is fennmaradna. A titoktartási kötelezettség nem vonatkozik arra az esetre, ha alóla az érintett, kiskorú esetén a szülő felmentést adott.

Kajtárné elmondta: eddig nem volt törvényileg rendezve, hogy a pedagógus köteles-e kiszolgáltatni a tudomására jutott tényeket, adatokat a rendvédelmi szerveknek. Szerinte így a jogszabály a pedagógusok védelmét is szolgálja majd. – A drogtörvény kapcsán többször is vitát váltott ki, hogy a pedagógusok kötelesek-e a rendőrségen jelentést tenni, ha tudomásukra jutott, hogy egy tanuló kábítószert fogyaszt – emlékeztetett Kajtárné. Hozzátette: a rendelkezés ezt a vitát most véglegesen lezárja. A tervezet meghatározza, hogy a nevelési-oktatási intézmények milyen esetekben használhatják a diákok adatait. Ezeket csak korlátozottan szabad kezelni még bűncselekmény, szabálysértés felderítése, a büntethetőség és a felelősségre vonás mértékének megállapítása érdekében is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik