Belföld

Irak: az USA a NATO-ra is számít

Az Egyesült Államok szerdán hivatalosan felkérte a NATO-t, hogy egy iraki háború esetén támogassa a katonai erőfeszítéseket. Washington a segítség több különböző formáját tartaná hasznosnak – ezek egyike sem jelentené a harcokban való részvételt - írja a Népszabadság.

NATO-források szerint az amerikai listán többek között szerepel a török légtér védelmében való közreműködés, a légtér átengedése a csapatszállító és csapásmérő repülőgépek átrepüléséhez, kikötők és támaszpontok használata, a NATO kötelékébe tartozó, nagy hatósugarú radarokkal felszerelt repülőgépek igénybevétele és Patriot típusú légvédelmi rakéták átengedése. Az Egyesült Államok és az ENSZ megállapodott, hogy U–2-es kémrepülőgépeken elhelyezett, nagy felbontású kamerákkal fogják fényképezni a gyanús iraki létesítményeket. A New York Times szerint megkapta “behívóját” a Taszárra készülő iraki önkéntesek első csoportja. A Pentagon sajtóosztályának illetékese szerdán elérhetetlen volt a Népszabadság számára.

A hazai belpolitikát megosztja az iraki konfliktus. A kormánypártok végső esetben elfogadják a katonai akciót az ENSZ BT felhatalmazása nélkül is, az ellenzék viszont nem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik