Belföld

Idén 3 százalékos növekedést várnak az USA-ban

A makroelemzők szerint az amerikai gazdaság idén három százalékkal bővül, az infláció pedig visszafogott marad a gazdasági növekedés élénküléséig - derül ki a Reuters felméréséből.

A várakozások szerint idén három százalékkal nő az amerikai GDP, ami jövőre legfeljebb 3,1 százalékra emelkedhet, vagyis gyakorlatilag stagnálhat. Elemzők korábban 3,3 százalékra számítottak.

A GDP növekedés hajtóereje továbbra is a lakossági fogyasztás marad, a vállalatok beruházási tevékenysége tavaly még nyomott volt, idén elkezdődhet némi fellendülés. A január 9-13-ig készült felmérésben 25 közgazdászt kérdeztek meg. A felmérés szerint 2004-ben 3,6 százalék lehet az amerikai GDP növekedési üteme.

A közgazdászok szerint a növekedésre leselkedő legnagyobb bizonytalansági tényező továbbra is egy esetleges Irak elleni háború lehet. Egy háború esetén a lakosság visszafogná kiadásait, s a vállalati szektor is leállna az új beruházásokkal. Az elemzők többsége gyors és rövid háborúra számít.

A közgazdászok nem érzékelnek jelentős inflációs nyomást, várakozásaik szerint a fogyasztói árak növekedési üteme alacsony marad a gazdasági növekedés nagyobb sebességbe kapcsolásáig. Egy Irak elleni háború azonban itt is boríthatja a konszenzust: a dráguló olajat sokan említették lehetséges inflációt előidéző tényezőként.

A becslések szerint az energia- és élelmiszerárak nélkül számított maginfláció idén 2,2 százalékkal, jövőre 2,4 százalékkal emelkedhet. Ez lehetővé teszi, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve továbbra is a jelenlegi, történelmi mélypontot jelentő szinten tartsa irányadó kamatát.

Néhány közgazdász számára továbbra is a lehetőségek között szerepel a defláció, főleg akkor, ha nem sikerül felpörgetni a gazdasági növekedést. A várakozások szerint az amerikai vállalkozások termelékenysége javul idén, a termelés felfutását várhatóan nem követi az alkalmazottak számának és a béreknek az emelkedése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik