Belföld

Fehérváron bővít az Alcoa

Székesfehérvárra telepíti európai regionális számítástechnikai központját az Alcoa.

Az amerikai multinacionális alumíniumipari vállalat Európában eddig 38 különböző helyen működő informatikai központját vonja össze Fehérváron a gyorsabb adatszolgáltatás és az olcsóbb működtetés érdekében. Az új informatikai központot a fehérvári Alcoa-Köfém Kft. területén egy most épülő, 300 négyzetméteres épületben helyezik majd el – írja a Népszabadság. Áprilistól összesen hatvan ember dolgozik majd itt. A beruházás teljes összege 5,5 millió dollár, vagyis 1,3 milliárd forint.

Az Alcoa éppen tíz éve, 1993 januárjában vette meg az egykori Székesfehérvári Könnyűfémmű (Köfém) részvényeinek többségét. 1996-tól az amerikai cég az Alcoa-Köfém Kft. százszázalékos tulajdonosa. Phil L. Collins, az Alcoa-Köfém vezérigazgatója tudósítónk kérdésére elmondta: azért választották az új informatikai központ székhelyéül Székesfehérvárt, mert ott megvan a megfelelő infrastruktúra, az építkezéshez szükséges szabad terület, továbbá a fehérvári gyárban eddig is egy igen jó, több mint negyven magyar szakemberből álló informatikai csoport dolgozott.

– Biztosak vagyunk abban, hogy az új központ működtetéséhez szükséges, további nyolc-tíz magasan képzett számítástechnikai szakembert is megtaláljuk Fehérváron – mondta a vezérigazgató. Hozzátette: az elemzések szerint a költséghatékonyság szempontjából Székesfehérvár a legmegfelelőbb hely a beruházás számára. Az Alcoa tavaly ugyancsak Székesfehérváron alakította ki európai gyárainak pénzügyi és adminisztratív központját, amelyben 150, több idegen nyelven is beszélő magyar szakember dolgozik.

Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester az Alcoa tegnapi bejelentését az új informatikai központ létrehozásáról “régóta várt jó hírnek” nevezte. A polgármester megjegyezte: ez a beruházás bizonyítja, hogy még világcégeknek is érdemes Székesfehérváron fejleszteni, mert itt megvannak a megfelelő szakemberek és háttérintézmények.

Az Alcoa az elmúlt tíz évben több mint 370 millió dollárt fektetett be Magyarországon. Két fehérvári és egy móri gyárában összesen hatezer embert foglalkoztat. A három gyár együttes árbevétele 2001-ben 550 millió dollár volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik