Belföld

Sajtófotó 2002

A MÚOSZ Nagydíját Koszticsák Szilárd (MTI) Hídi csata című képe nyerte. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Fotóriporterek Társasága által meghirdetett pályázatra és kiállításra 3806 felvétellel, 425 szerző pályázott.



 Zsűri

A zsűri tagjai idén Ragályi Elemér, Kemény Zoltán, Friedmann Endre, Karnok Csaba, Koncz György és Szandelszky Béla voltak.

A díjazott alkotásokat az érdeklődők – a Gink Károly emlékkiállítással, a cseh Jan Sibrik és a National Geographic tárlatával, valamint a Mosolyogva könnyebb pályázat képeivel együtt – a Néprajzi Múzeumban március 13-án nyíló kiállításon tekinthetik meg.


Hírkategóriában első díjat nyert Kovács Attila (MTI), a másodiknak járó elismerést Túry Gergely (HVG), a harmadik legjobbnak járó jutalmat ugyancsak Kovács Attila (MTI) nyerte el.

A képriportok közül T. Balog László (Reuters) munkáját találták a legjobbnak, a második helyezett Németh György (MTI) lett, a harmadik díjat Knap Zoltán (Színes Mai Lap) kapta.

Az emberábrázolás (egyedi) kategóriában Illyés Tibor (MTI) munkáját találták az első helyre méltónak, a második díjat ugyancsak ő nyerte el, harmadik lett Urbán Ádám (szabadfoglalkozású fotós).



Sajtófotó 2002 1
Egy tavalyi nyertes fotó (MÚOSZ nagydíj), Gárdi Balázs

Az emberábrázolás (sorozat) kategóriában Földi Imre (MTI) munkája érdemelte ki az első díjat, a második helyezést Urbán Ádám (szabadfoglalkozású fotós) nyerte el, a harmadik pedig Sopronyi Gyula(Népszabadság) lett.

A művészet és tudomány kategóriában (egyedi) az első díjat nem adták ki. A második helyezést Balla Demeter (Photo Balla Demeter) érdemelte ki, a harmadik díjat pedig megosztva Fejér Gábor(Népszabadság) és Czimbal Gyula (MTI) kapta.

A művészet és tudomány kategóriában (sorozat) az első díjat Manek Katalin (szabadfoglalkozású fotós) a második díjat Gáti György (Gáti Fotó Fényiroda), a harmadik díjat pedig Fejér Gábor (Népszabadság) nyerte el.

A sport kategóriában (egyedi) a zsűri első díjat nem adott ki. A második díjat megosztva Németh Gabriella (Színes Mai Lap) és Kresz Albert (nyugdíjas) kapta. A harmadik díjat megosztva Illyés Tibor (MTI) és Németh Ferenc (Nemzeti Sport) érdemelte ki.

A sport kategóriában (sorozat) az első díjat Gárdi Balázs (Népszabadság), a második helyezést Szalmás Péter (Népszava), a harmadikat Dóka Béla (szabadfoglalkozású fotós) nyerte el.

A természet és környezet kategóriában (egyedi) Földi Imre (MTI) munkáját találták a legjobbnak, a második díjat Sebestyén László (Metro Hírújság), a harmadik helyezést Hegedűs Róbert (Színes Mai Lap) nyerte el.

A természet és környezet kategóriában az első díjat Gárdi Balázs (Népszabadság) érdemelte ki, második helyezett Gáti György (Gáti Fotó Fényiroda) lett, a harmadik díjat pedig Tímár József(szabadfoglalkozású fotós) érdemelte ki.

A társadalom ábrázolás kategóriába tartozó felvételek közül Koszticsák Szilárd (MTI) nyerte el az első díjat, második lett Fejér Gábor (Népszabadság), míg a harmadik helyezést Teknős Miklós (Népszabadság) kapta.

A humor kategóriában Szalmás Péter (Népszava) felvételét érdemesítették az első helyre, a második díjat Éberling András (Blikk) kapta, míg a harmadik jutalmat Kovács Attila (MTI) nyerte el.

A különdíjak sorában az Escher Károly díjat alegjobb hírképért a zsűri nem adta ki. A Munkácsi Márton díjat a legjobb kollekcióért Fejér Gábornak (Népszabadság) ítélték. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotóriporternek járó elismerést, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma különdíját Manek Katalin (szabadfoglalkozású fotós) kapta. A Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíját Fejér Gábor(Népszabadság) érdemelte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik