Belföld

A kormánymegbízott szerint a lakások bérbeadását kell ösztönözni

A hosszútávú lakáspolitika célja, hogy hazánkban európai színvonalú, megfizethető lakáskínálat alakuljon ki, egyensúlyban maradjon az épített és természetes környezet, és a rászorultaknak igazságos és arányos támogatási rendszert alakítsanak ki. Ehhez 8-9 törvényt kell módosítani az elkövetkező másfél évben - mondta Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott kedden a BM Duna Palotában rendezett szakmai konferencián.

Magyarország a lakásszám, a lakáshoz jutás lehetősége és a lakásállomány minősége szempontjából Európa középmezőnyébe tartozik. A hitel és kamattámogatás megteremtette a lakásvásárlás feltételeit, elindult a bérlakás- és panelprogram is. A lakásügynek azonban még ma is vannak problémás területei – fogalmazott a kormánymegbízott.

A kormánymegbízott szerint a vállalkozókat arra kellene ösztönözni, hogy eladás helyett bérbe adják a felépített lakásokat. Itt az önkormányzatok részvételével olyan bértámogatási rendszerre van szükség, amely fedezi a fenntartás és karbantartás költségeit. A lakásügyi stratégia nem valósítható meg az önkormányzatok aktív és felelősségvállaló részvétele nélkül – hangsúlyozta Csabai Lászlóné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik