Belföld

Gyárbezárások(k) után jó hír – bővít az Alcoa

Legújabb magyarországi befektetéseként 5,5 millió dolláros beruházással Székesfehérvárra telepíti európai regionális számítástechnikai központját az Alcoa.

A döntéssel az Európában jelenleg 43 helyen található és működő Alcoa vállalat számítástechnikai központját vonja össze a cégcsoport – mondta Bill Dorfner, a cégcsoport európai informatikai vezetője.

A regionális számítástechnikai központ elhelyezésére a már meglevő 90 négyzetméteres helység mellé egy 200 négyzetméteres épületet emelnek. Az építkezés áprilisra fejeződik be, s a központ “élesben” várhatóan az év végén kezdi meg a működését, s ott 60 magasan képzett, több nyelvet beszélő szakember talál munkát.

Egy részük már jelenleg is informatikusként dolgozik a székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft.-nél, s a létszámukat további 8-10 új szakemberrel bővítik. A beruházás célja az információszolgáltatás gyorsabbá és rugalmasabbá tétele, valamint a vevők és a termelés magasabb szintű, s az európai piaci igényeknek megfelelő kiszolgálása. Az eddig szétforgácsoltan működő központok összevonása a működési költségek jelentős megtakarítását is lehetővé teszi.

A Székesfehérvárott egy évtizede jelen levő Alcoa tavaly már a dunántúli megyeszékhelyre telepítette pénzügyi-adminisztrációs központját.

A magyar állam 100 millió forintos támogatásával, 600 millió forintos költséggel kialakított központban 150 magasan képzett, több nyelvet beszélő szakember végzi az Alcoa európai üzemeinek teljes könyvelését, a kimenő és bejövő számlák kezelését, adminisztrációját, a fizetések fogadását és teljesítését.

Magyarországon az Alcoa-nak négy üzeme van. 1993-ban szerzett többségi részesedést a Székesfehérvári Könnyűfémműben, majd 1996-ban megvásárolta a cég még állami tulajdonban levő részét. A vállalat neve akkor lett Alcoa-Köfém Kft.

Zöldmezős beruházásként 1994-ben ugyancsak Székesfehérvárott hozták létre a műanyag zárókupakokat készítő Alcoa CSI Magyarország Kft.-t. A korábban Michels néven működő, autókábel-kötegeket gyártó móri üzemet 1995-ben vásárolta meg, ezt működteti az Alcoa-Fujikura Kft. Zöldmezős, székesfehérvári beruházásként 1997-ben hozták létre az Alcoa Európai Keréktermék Kft.-t.

Az Alcoa eddig összességében több mint 370 millió dollárt fektetett be Magyarországon, s ezzel a 12. legnagyobb magyarországi, ezen belül pedig a 3. legnagyobb amerikai beruházó. A négy magyarországi vállalata együttesen mintegy 6000 dolgozót foglalkoztat. A négy cég együttes árbevétele 2001-ben meghaladta az 550 millió dollárt, együttes exportja pedig az 500 millió dollárt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik