Belföld

Titokzatos brit befektetés az orosz alumíniumiparban

A brit Fleming Family and Partners (FF&P) társaság jelentős részesedést vásárolt a második legnagyobb orosz alumíniumtermelő vállalatban, a SUAL-ban.

A vételről kiadott hír az adásvétel részleteiről semmit sem közölt. Az üzletről sem a SUAL, sem az FF&P moszkvai irodája nem adott felvilágosítást.

Annyit sikerült csak megtudni, hogy szerdán közös sajtótájékoztatót tartanak arról a megállapodásról, mely szerint nemzetközi ipari csoportot hoznak létre. A SUAL részvénypakettjének a skót Fleming-dinasztia tulajdonában lévő FF&P általi megvétele, segíthet az orosz társaságnak abban, hogy jobb árat érjen el, amikor valamelyik nyugati tőzsdén kíván részvényt kibocsátani.

Egészen másképp fest ugyanis, amikor egy orosz cég részvénye kerül a piacra, mint ha egy olyan társaság részvényét lehet jegyezni, amelynek meghatározó tulajdonosa egy első osztályú nyugati befektető.

A SUAL még novemberben jelentette be, hogy elsődleges részvénykibocsátatást tervez, melynek során 2003-ban és 2004-ben részvényeinek mintegy 15 százalékát készül eladni, miközben a részvényértékesítés más módjait is fontolgatja.

Már ekkor szóba került a közös vállalat alapítása egy külföldi céggel. Jelenleg a SUAL részvényeinek több mint 90 százaléka az orosz-amerikai Renova kezében van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik