Belföld

Izraeli utasa is lesz a következő űrutazásnak

Floridában rendkívüli biztonsági intézkedések közepette készülnek a Columbia űrrepülőgép csütörtöki rajtjára. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta különben is hadihajók, vadászgépek és kommandósok vigyáznak a Cape Canaveral-i űrrepülőtérre, ám most különösen megerősítették az őrséget, és szerdáig titokban tartják a fellövés pontos időpontját is - írja a Népszabadság.

A rendkívüli intézkedéseket azért léptették életbe, mert útra kész az első izraeli űrhajós. A NASA tisztában van vele, hogy a két és negyed millió liter üzemanyaggal feltöltött űrsikló, fedélzetén egy izraeli vadászpilótával, ideális célpontja lehet a terroristáknak.

A 48 éves Ilan Ramon ezredes nem az első zsidó űrhajós, az még 1984-ben Judith Resnick volt, aki később a Challenger katasztrófája során vesztette életét. Az amerikai űrprogram keretében azóta több más zsidó is járt a világűrben. Ramon lesz azonban az első izraeli, ráadásul hazájában különös jelentőséggel bír, hogy édesanyja auschwitzi túlélő. A Columbiára magával vitt csomagban ott lesz egy 14 éves prágai fiú fantáziarajza arról, hogyan néz ki a Föld a Holdról nézve. Petr Ginzet csaknem hat évtizeddel ezelőtt Auschwitzban gyilkolták meg.

Az amerikaiak megoldották, hogy Ramon, bár nem vallásos, hozzájusson a megszokott kóser koszthoz: menüjét egy zsidó szabályok szerinti ételeket csomagoló chicagói cég állította össze. Tiszteletben kívánja tartani a sabbath intézményét is, ám ehhez némi teológiai konzultációra volt szükség. Az űrsikló 90 percenként kerüli meg a Földet, ezért naponta két „szombati” napfelkeltével kell számolni. A szakértők végül abban állapodtak meg, hogy Ramon a földi irányítóközpont időszámítása szerinti szombatot vegye figyelembe.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik