Belföld

Enyhe indexerősödésre számítanak a pesti brókerek

Megközelítőleg 14 pontos emelkedéssel indult a BUX kedden, nyitó értéke 7920,69 pont volt. A BÉT vezetése keddre felfüggesztette a Rába papírjainak kereskedését, a céget érintő friss piaci információk miatt. Enyhe indexerősödésre számítanak a Budapesti Értéktőzsde keddi kereskedésének nyitásában a megkérdezett szakértők.

Trippon Mariann, a CIB Bank Rt. vezető elemzője szerint a kivárás jellemezheti a keddi kereskedést a pesti börzén, nyitásban mégis kis mértékű emelkedésre számít. Véleménye szerint a piac az amerikai kereskedés zárása után közreadandó Intel-gyorsjelentésre vár, ez növeli a bizonytalanságot. Hozzátette: a befektetők egyébként is a héten kiadandó amerikai gyorsjelentésekre, makroadatokra várnak.

– Mérsékelt indexemelkedés lehetséges a Budapesti Értéktőzsde nyitásában – mondta Réczei Zoltán, a Buda-Cash Brókerház Rt. elemzője. Hozzátette: a hétfői számottevő budapesti indexerősödés után kedden az esetleges BUX-növekedés már valószínűleg kisebb
mértékű lesz.

Reggel a forint a sávon belül 14,95 százalékon nyitott szemben a hétfő délutáni 14,99 százalékos zárással. Az overnight piacon a hitelkereslet következtében 8,50 százalékig nőttek a kamatok.

Emelkedéssel zárta a hosszú hétvége utáni első kereskedési napot a tokiói értéktőzsde vezető részvényindexe. A dollár gyengült a japán jenhez képest. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 82,61 pontos, azaz 0,98 százalékos emelkedéssel 8553,06 ponton állt a kereskedés végén. Tokióban a dollár 118,78 jen volt, 0,94 jennel kevesebb, mint péntek késő délután.

Vegyesen zártak hétfőn a New York-i tőzsde irányadó mutatói, miután egy befektetési bank visszafogta a Dell Computer részvényminősítését, a Duke Energy Corp. pedig profitfigyelmeztetést adott ki. Az amerikai értékforgalmazói szövetség elektronikus Nasdaq piacának technológiai papírokkal telített Composite indexe 1446,08 ponton zárt 0,11 százalék (1,64 pont) csökkenéssel. A 30 vezető iparvállalat DJIA mutatója 0,01 százalékkal (1,09 ponttal) 8785,98 pontra nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik