Belföld

Csillag: a Philips lépése természetes volt

A Philips szombathelyi létszámleépítésről szóló bejelentése egy természetes ipari átrendeződési folyamat jele - jelentette ki Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, aki kedden Vas megyében éppen Flextronics Sárvári Ipari Parkban adott át integrátor ipari parki címet.

A Philips miközben az egyik gyárából egy viszonylag
egyszerűbb terméket olcsóbb munkaerőforrásokkal rendelkező országba helyez át és létszámot épít le, ugyanakkor Győrben elkezdi egy bonyolultabb termék gyártását, 400 munkahelyet teremt – mondta.

A miniszter utalt arra, hogy Sárváron a Flextronics munkaerő hiánnyal küzd, egy még nem létező munkaerőre számítva próbálja megszervezni fejlesztéseit.

Szavai szerint egészen biztosan fel kell készülni arra, hogy a jövőben átrendeződések lesznek, részben egymáshoz közel eső települések között, részben azonos családba tartozó de más fejlesztési színvonalat képviselő termékcsaládok között.

Csillag István kijelentette: a folyamatot az is siettethette, hogy az előző kormány indokolatlanul “fellőtte az égbe” a költségszintet, amikor a minimálbért egy év alatt 140-160
százalékkal emelte; a jövedelemszintet pedig szavai szerint az az árfolyam politika “marta meg”, amely valamennyi exportőr számára meglehetősen sok fejtörést okoz.

A miniszter hozzáfűzte azt is: az objektív átrendeződésnek eddig nyertesei voltunk, a foglalkoztatottság az elmúlt egy év alatt jelentősen nőtt.

“Azt várom, hogy az idén bár biztosan lesznek ilyen
elbocsátásokról szóló hírek is, de az új üzemek alapításáról szóló híradások száma is meghaladja a tavalyit” – mondta.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik