Belföld

Áramellátási zavar keletkezett hajnalban

Üzemzavarok keletkeztek a nagy hideg miatt hétfőn hajnalban a villamos energiát termelő erőművekben, s miután importtal sem nyílt lehetőség az áramhiány pótlására, átmenetileg korlátozni kellett az ország villamosenergia-fogyasztását - tájékoztatott Tombor Antal, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. vezérigazgatója.

Közölte: az átmeneti korlátozás összesen 400 megawattal csökkentette az ország energiafogyasztását, s a túlterhelés megakadályozásával biztosította az energiarendszer egyensúlyát. A vezérigazgató elmondta: például a Mátrai Erőműben a gondot az okozta, hogy a nagy hidegben a szén kőkeménnyé fagyott. Más erőművekben a fűtőolaj megdermedt, és több berendezés működése is akadozott.

Beszámolója szerint a korlátozás reggel 6.16 órától 8:10-ig tartott. Az ilyen vészhelyzet esetére kidolgozott és a gazdasági minisztérium által jóváhagyott terv szerint a korlátozás a vidéki városokat, Budapest néhány kerületét, s mindenütt elsősorban az ipari üzemeket érintette, de a sürgős intézkedés miatt néhány körzetben erre az időre lakossági fogyasztók is áram nélkül maradtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik