Belföld

Pocsék körülmények az iskolai és kórházi büfékben

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) ellenőrei 259, egészségügyi és oktatási intézményben található büfében és vegyesboltban végeztek ellenőrzést, amelyek 87 százalékánál találtak jogsértő cselekményt, s ezekért mintegy 8 millió forint bírságot vetettek ki.

2002. október-novemberben tíz megyében és a fővárosbanelvégzett vizsgálat során minőségvédelmi bírságot 46 esetben, 1,56 millió forint értékben szabtak ki. Fogyasztóvédelmi bírságot 52 alkalommal, 3,125 millió forint értékben vetettek ki, míg szabálysértési hatáskörben 111 üzemeltetőt összesen 3,345 millió forintra büntettek. A jelentés megállapítja, hogy a vizsgált büfék és boltok tevékenységére a tanácstalanság és a helyzet teljes körű rendezetlensége volt a jellemző.

Mindkét intézménytípusban előfordult, hogy nem rendelkeztek működési engedéllyel, vagy tevékenységüket nem az abban feltüntetett üzletkörnek megfelelően gyakorolták. Például előfordult, hogy büfében kozmetikumokat, háztartási vegyipari termékeket forgalmaztak. A szakképzettség hiánya inkább az oktatási intézményekben működő egységekben dolgozókra volt jellemző. Akadt olyan eset, hogy diákok szolgáltak ki és az iskolaigazgatóknak nem volt tudomásuk az erre vonatkozó jogszabályi előírásokról.

Az üzletek felében hitelesítés nélküli mérőeszközöket használtak, illetve egyáltalán nem rendelkeztek mérleggel, italmércével. Előfordult, hogy a jogszabály tiltása ellenére ugyanazon mérlegen mérték a húsipari készítményeket és a déligyümölcsöket. Viszonylag kevés üzletben találtak a fogyasztóvédők lejárt minőség-megőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű terméket, de volt olyan megye, ahol a vizsgált üzletek felénél forgalmaztak ilyen élelmiszereket.


Az üzletek 70 százalékában végzett próbavásárlások alkalmával a legtöbb hiányosság Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fordult elő. Az egészségügyi intézményekben egyre nagyobb teret hódítanak az étel-, italautomaták, ezért az FvF szükségesnek tartotta az automatákat üzemeltetőket is ellenőrizni. A 86 automata vizsgálata során kiderült, hogy háromnegyed részük tevékenységét a jogszabályok megsértésével végezte. Így például nem rendelkeztek szakhatósági engedéllyel, vagy nem tüntették fel az automatákon az üzemeltető, illetve a karbantartó kötelező adatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik