Belföld

Megszűnnek a történelmi megyék – jönnek a régiók

Lamperth Mónika belügyminiszter eltökéltnek tűnik abban, hogy 2006-ra befejezzék az új közigazgatási rendszer kialakítását. Most először mondta ki: a megyei önkormányzatok megszűnnek, szerepüket a megyei intézményfenntartó társulások és a régiók veszik át.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint a reform elkerülhetetlen, de a kapkodó látszat-korszerűsítést el kellene kerülni.

Lamperth Mónika belügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában a következő évek sürgető feladataként szólt a közigazgatási rendszer átalakításáról. A miniszter elmondta: az új rendszer a kistérségeket és a régiókat állítja majd a középpontba. Lamperth Mónika a megyékről úgy fogalmazott: a reformfolyamat végére a megyei önkormányzatok előreláthatólag megszűnnek, és szerepüket, feladataikat a megyei intézményfenntartó társulások és a régiók veszik át. A belügyminiszter azt szeretné, ha már 2006-ban választott regionális önkormányzatok jönnének létre.

Az önkormányzatok több mint felét tömörítő Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) tegnap állásfoglalást juttatott el szerkesztőségünkbe, amelynek lényege: a TÖOSZ is elkerülhetetlennek tartja ugyan a közigazgatás reformját, de álláspontja szerint a kormányzati elképzelések mindössze „látszat-korszerűsítések”.

A TÖOSZ úgy véli: a kormány csak a saját szemszögéből közelít a decentralizációhoz, és nem abbéli meggyőződéséből, hogy az önkormányzati rendszer és a kormányzati tevékenység az állampolgárok szolgálatáért való. A kormány a reform legfőbb indokaként az uniós csatlakozást említi, mintegy külső kényszerítő körülményként, miközben a jelenlegi, átalakításra szoruló területekkel nem foglalkozik. A szövetség úgy véli: a kormány tervezete elnagyoltan, ellentmondásokkal terhelten vázolja föl az új közigazgatást, melynek meghatározó pillérei a régiók és a kistérségek. Alapvetően strukturális átalakításban gondolkodik, új közigazgatási terekben, s ezekben kiemelten kívánja biztosítani az állami részvételt és befolyást. Nem ad választ ugyanakkor a kistelepülések problémáira, el akarja kerülni azt, hogy a reform alulról építkezzen. A TÖOSZ álláspontja szerint a BM nem várja meg az általa fölkért szakértőkből álló közigazgatás-korszerűsítést előkészítő szervezet munkájának eredményét, azt megelőzve hozza nyilvánosságra elképzeléseit, amelyek – az önkormányzati szövetség szerint – átgondolatlanok, kapkodóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik