Belföld

Mádl ma aláír

A törvény által lehetővé tett utolsó napig gondolkodott Mádl Ferenc köztársasági elnök az előtte fekvő két törvény sorsáról. A Népszabadság információi szerint ma viszont aláírja – saját kifejezésével élve – az átvilágítási törvényből megmaradt levéltári törvénymódosítást és a Btk. megváltoztatásáról szóló szabályozást, benne a droghasználat megítélésére vonatkozó, a korábbinál enyhébb rendelkezésekkel.

Az államfő nem véletlenül várt az aláírással az utolsó pillanatig, és annak is oka van, hogy ezzel bizonytalanságot váltott ki a kormánykoalíció köreiben. Ott ugyanis nem tudhatták, hogy a szociális törvénycsomag néhány héttel ezelőtti visszaküldése kivételes gesztus volt, vagy a Mádl által bejelentett aktívabb államfői szerepvállalás egyik első aktusa – s ez esetben a folytatás nem a sokat vitatott két törvény aláírásának megtagadása lesz-e.

Mádl maga úgy nyilatkozott, hogy ezekben az ügyekben – különösen a drogtörvény körül – intenzív társadalmi dialógus folyt, ami arra készteti, hogy folytassa a parlamentben egy bizonyos módon lezárt gondolkodási folyamatot. Számos jelzéssel találkozhatott, amely szerint nem veszélytelen az ifjúságra a korábbi elrettentőnek szánt szigorból enyhébbre váltó szabályozás. Könnyen lehet, hogy a mérlegelési folyamatot végül a konzervatív oldalon nagyra tartott és Mádl által is konzultációra felkért egykori alkotmánybíró, Zlinszky János szakvéleménye zárta le, aki az új szabályozást egyszerűen jobbnak tartja, mint az előzőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik