Belföld

Haladékot kaptak a konyhák és a fürdők

Fellélegezhetnek a vendéglőt, közkonyhát működtető vállalkozások, intézmények, ugyanis egy módosított rendelet szerint 2003 januárja helyett csak az ország EU-csatlakozásától lesz kötelező alkalmazniuk azt a HACCP-rendszert. A fürdők is haladékot kaptak a csatlakozásig a vízforgató berendezések kötelező kiépítésére.

Egy korábbi rendelet szerint, amelyet három miniszter – az egészségügyi, a gazdasági és a földművelésügyi – közösen hozott, a vendéglátásban már idén január 1-jétől kötelező lett volna maradéktalanul bevezetni a HACCP mozaikszóval jelölt (Hazard Analysis Critical Control Point, azaz veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok) nemzetközi élelmiszer-biztonsági rendszert. Két szakmai szervezet, az Idegenforgalmi Munkáltatók Országos Szövetsége és a Vendéglátók Ipartestülete még decemberben arról tájékoztatta a Miniszterelnöki Hivatal turisztikai államtitkárságát, hogy a rendelet mintegy ötvenezer szolgáltatót érint – a kereskedelmi vendéglátás üzletei mellett az óvodai, az iskolai és a honvédségi konyhákat is –, amelyek egy része már megfelel az uniós követelményeknek. Más részük viszont, például az önkormányzati tulajdonban lévő konyhák nagy hányada, pénz hiányában egyelőre nem képes az előírásoknak megfelelő tárgyi feltételeket megteremteni.

A szakmai szervezetek hozzáfűzték, hogy a hazai szabályrendszer több tekintetben amúgy is szigorúbb az uniósnál, és megjegyezték azt is, hogy a HACCP előírásait némely tagországban sem teszik kötelezővé. Ezekre hivatkozva kérték, hogy a HACCP csak Magyarország uniós tagságának kezdetétől legyen kötelező a vendéglátásban, addig a kereskedelmi és a közétkeztetést szolgáló konyhák tulajdonosai kezelhessék azt csupán ajánlásként.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik