Belföld

Fordult a kocka a botrányos roma választáson

Botrányba fulladt szombati roma elektori gyűlés: elsöprő többséggel nyert a Demokratikus Roma Koalíció, a vesztes Lungo Drom bojkottálta a választást.

A Lungo Drom választási csalásra hivatkozva óvást jelentett be a 2003. január 11-ei Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elektori gyűlésen megszületett eredmények ellen az Országos Választási Bizottságnál. „Soha nem látott mértékben avatkozott be a kormányzat a cigány választásokba” – nyilatkozta Farkas Flórián az Inforádiónak. A Lungo Drom (LD) elnöke nyolc éven keresztül irányította az 53 tagú testületet, a szombati gyűlésen azonban a Demokratikus Roma Koalíció (DRK) aratott elsöprő győzelmet, 52 mandátumot szereztek meg, ami nem csoda, hiszen egy kivétellel csak e szervezet indulói kerültek fel a szavazólapra.

Forró hangulat

A szombati elektori gyűlésre a 4500 roma képviselőből 2700 érkezett, de végül csak 1347-en járultak az urnákhoz késő éjszaka. A Lungo Drom már a gyűlés megnyitása előtt tiltakozott a baloldal szegfűs és fehér sálas kampányolása ellen. A roma küldöttek politikai beállítódásuk szerint foglaltak helyet a Hungexpo B pavilonjában: bal oldalon a demokratikus koalíció és szimpatizánsai, jobb oldalon pedig a lungo dromosok ültek.

A koalíció fehér sálat osztogatott támogatóinak a bejáratnál, és többen gomblyukuba tűzött vörös szegfűvel jelentek meg. A Lungo Drom minderre füttyszóval válaszolt. A hangulat egyre forrósodott, botrányos jelenetek után végül este a Lungo Drom hangoskodások közepette kivonult a pavilonból.

Négy elutasított beadvány

A Lungo Drom négy beadványt intézett az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), ám azok mindegyikét elutasították. Először is azt kifogásolták, hogy az elektoroknak küldött meghívó pénztári szelvényén – aminek bemutatása az ingyenes vasúti közlekedésre jogosított -, 2003. helyett 2002. január 11-e szerepelt, ami miatt sokan nehezen jutottak el az önkormányzati választások helyszínére. Nehezményezték azt is, hogy kormánypárti politikusok is részt vettek a DRK januári kampányzáró rendezvényén. A szombati gyűlésen történtekkel kapcsolatban tiltakoztak a DRK fehér sál és szegfű osztogatása ellen, valamint a szavazatszámlálás tisztaságát is kétségbe vonták. A „baloldalon” ugyanis kevesebben ültek, mint ahány szavazatot számláltak arról a térfélről. Az OVB szombaton este a Lungo Drom összes beadványát elutasította.

Miután az OVB egyértelműen kijelentette, a választást nem fogják megismételni, az LD Farkas Flórián vezényletével elhagyta a helyszínt azzal a szándékkal, hogy óvást tesz az OVB-nél a választás ellen, melyet azóta meg is tett.

Döntés született

A szavazásra annak ellenére sor került, hogy kevés képviselő maradt a pavilonban. A törvény azonban csak azt írja elő, hogy az elektorok fele regisztráltassa magát, ami délután meg is történt. Arról a törvény nem rendelkezik, hogy ugyanilyen arányban részt is kell venniük a szavazáson.

Az újonnan felálló Országos Cigány Önkormányzat 53 mandátumából 52-öt a DRK képviselői nyertek el, a maradék egyet pedig a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetségének – amely a választások előtti napokban csatlakozott a koalícióhoz – bejegyzés alatt álló elnöke, Farkas Elemér szerezte meg.

A legtöbb szavazatot az OCÖ eddigi elnökhelyettese, Pálfi Miklós kapta. A DRK elnökjelöltjei közül Kövesi Vilmos, a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége elnökségének tagja a harmadik, Horváth Aladár, Medgyessy Péter egyik tanácsadója pedig a 26. helyen végzett. Vasárnap Horváth Aladár rendszerváltást ígért a roma képviselőknek: az eddigi egypártrendszerű, személyi kultuszra épülő, basáskodó cigány önkormányzati rendszert demokratikus szisztéma, az őszinte beszéd fogja felváltani.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik