Belföld

Az EU nem veri meg Amerikát

A jelek szerint csatát veszít az Európai Unió: 2010 végéig nem sikerül a világ legversenyképesebb gazdaságává fejlődnie.

Hiába erősödött páratlan mértékben az euró, a lassú gazdasági növekedés és a gazdasági reformok végrehajtásához hiányzó politikai akarat miatt az EU 2010-ben nem büszkélkedhet majd azzal, hogy sikerült létrehoznia a világ legversenyképesebb gazdaságát. Többek között erre figyelmeztet kedden Brüsszelben az Európai Bizottság.

Egyre nagyobb különbségek

A bizottság – a Financial Times információi szerint – az EU gazdasági jövőjét taglaló, kulcsfontosságú dokumentum alapján teszi meg észrevételeit, kiemelve a tagországok eltérő gazdasági helyzetében rejlő veszélyeket (Svédország és Dánia például messze jobb helyzetben van, mint Görögország, Olaszország vagy Franciaország). A márciusi EU-csúcstalálkozóra előkészített bizottsági tervezet arra is figyelmeztet, hogy az EU tagországai között fennálló, gazdasági teljesítménybeli különbségek a jövőben – a 2004-ben esedékes bővítést követően – tovább nőnek majd.

Elszabotált reformok

A brüsszeli csúcstalálkozó fontos feladata lesz megoldásokat találni a gazdasági reformok fellendítésére. A 2000 márciusában, Lisszabonban útjára indított gazdasági reformcsomag célja az volt, hogy 2010 végére a japán és egyesült államokbeli gazdaságnál versenyképesebbé tegye az Európai Unió gazdaságát. A bizottság keményen bírálja a tagországok kormányait, amiért azok nemhogy sürgették volna, hanem lelassították a gazdasági reformok megvalósítását. Az EU kormánya felszólítja a tagországokat, hogy a következő 12 hónapban hajtsák végre az esedékes munkaerőpiaci, pénzügyi és termékpiaci reformokat.

Megbénul az EU?

A tervezet arra is figyelmeztet, hogy 2004-ben – az európai parlamenti választások, a bizottság mandátumának lejárta és a bővítés esztendejében – intézményi bénulást is bekövetkezhet az EU-ban.

A sajtó szerint aggodalmat keltő jelentés azzal egyidőben kerül nyilvánosságra, hogy a bizottság kénytelen volt tudomásul venni: a közös európai piac a javak szabad áramlását tekintve tökéletesnek nevezhető ugyan, ám a szolgáltatások szabad áramlását illetően messze nem működik megfelelően.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.