Belföld

Vízkereszt után szigorúbb a kormány?

Eddig tartott a kormány karácsonyi ajándéka - az áremelésekre adott haladék? A szigorúan titkos, ma a kabinet elé kerülő javaslat szerint a gáz ára 12, az áramé 8,7 százalékkal emelkedhet.

Az inflációt meghaladó mértékű energiaár-emelési javaslatot tárgyal pénteken a kormány – értesült az RTL Klub és a TV 2 híradója. Az esti kiadásokban ismertetett előterjesztés szerint a gáz ára májustól 12 százalékkal, éves átlagban 7,5 százalékkal emelkedhet. A villamosenergiáért februártól a televíziók értesülése szerint 8,7 százalékkal kell majd többet fizetni. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, amely az áremelési javaslat előterjesztője, az MTI érdeklődésére mindössze annyit közöltek: az előterjesztés szigorúan titkos.


Földázfogyasztási rekord

Csütörtökön megdőlt a mindenkori legnagyobb napi földgázfogyasztási rekord. A Mol számításai szerint 84 millió köbméter fogyott.  A korábbi napi csúcs 82 millió köbméter volt. A Mol tartósan napi 85 millió köbméteres gázellátást tud biztosítani.

Titokzatos nyilatkozat


A csütrötöki szivárogtatás nem volt előzmény nélküli, ugyanis a kormányszóvivő tavaly december 18-án nem csak azt jelentette be, hogy a kabinet elhalasztja a gáz és az áram árának emelését, de arról is szólt, hogy idén január közepén újból tárgyalnak erről. Két nappal ezelőtt azután Kaderják Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke tett nehezen félreérthető kijelentéseket. Előbb arról nyilatkozott, hogy jelenleg nincs olyan törvényi szabályozás, ami alapján az általa vezetett hivatalnak javaslatot kellett volna tennie a gázáremelésre a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium részére. Sőt, azt is kijelentette: arról sincs információja, hogy
ez ügyben egyeztettek volna a minisztériumban. Mindenesetre ebből már sejtetni lehetett, hogy valami készül. Különösen annak fényében, hogy Kaderják azt is kijelentette: javaslatot tettek a villamos energia árának emelésére. A részletekről ugyan nem nyilatkozott, de annyit elárult, hogy 8-9 százalék körüli lakossági áremelésről lehet szó.


Nincs fedezet az MVM veszteségeire 


Az államháztartás tavalyi hiányának minap bejelentett, s minden várakozást felülmúló – a GDP 9,4 százalékát elérő – mértéke is az energiaár-emelés irányába mutat. Annál is inkább, mert tavaly az egyenleg rontásában, s így a kedvező bázis megteremtésében volt érdekelt a kormányzat, idén azonban már eredményeket, többek közt kedvező mutatókat kell produkálnia. Ezt akadályozhatja például a Magyar Villamos Művek Rt. változatlan árak mellett 70 milliárd forintra becsült idei vesztesége, aminek a költségvetésben nincs meg a fedezete. Ebből a veszteségből az inflációt meghaladó tíz százalék körüli
átlagos áramáremeléssel körülbelül 50 milliárdot lehetne lefaragni.


Hol késik a piacnyitás?


A gáz és az áram ára körüli találgatások persze, elfedik a valódi problémát. Az árampiacnak egyelőre csak a töredéke liberalizált, a gázárak esetében pedig nem hogy a piacnyitás, de még a jelenleg hatályos hatósági gázárképzési képlet betartása sincs napirenden. Márpedig a küszöbön álló uniós csatlakozás nyomán mindkét piac megnyitása elkerülhetetlen lesz.    

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik