Belföld

Hófúvás és havazás nehezíti a közlekedést

Sokfelé hófúvások nehezítik a közlekedést, több megyében intenzíven havazik, néhány út járhatatlan.

Az Útinform pénteki tájékoztatása szerint a sűrű havazás és a hófúvások következtében 150-200 méterre csökkent a látótávolság az M1-es autópálya lébényi és mosonmagyaróvári szakaszán, Csorna, Kisbér, Zalaszentgrót és Vasvár környékén, a Dunától keletre pedig Eger közelében.

Borsodban valamint Kisvárda, Kecskemét és Kiskunhalas térségében is sokat csökkent a látótávolság. Legrosszabb a helyzet Sátoraljaújhelynél és Balassagyarmatnál, ahol csupán 50-100 méterre lehet ellátni.

Az autópályák burkolata többnyire havas, hókásás, esetleg latyakos, kivétel az M5-ös újhartyáni, és az M7-es balatonvilágosi szakasza, ahol már sónedves a burkolat. A fő- és a mellékutak országszerte havasak, hókásásak, csak lassan járhatók.

Az Útinform szerint a hófúvásos területekre és a mellékutakra téli gumi, hólánc és gyakorlat nélkül nem tanácsos behajtani. A Duna-Tisza közén és az Alföldön a korábbi hóátfúvások nyomán helyenként másfél-két méteres hófalak között halad a forgalom. Fejér, Bács-Kiskun, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több alsóbbrendű útszakasz csak egy nyomon, nehezen járható.

Járhatatlan Fejér megyében a Sárosd és Sárkeresztúr közötti szakasz, Borsodban pedig a Vilmány-Fóny, a Pere-Abaújszántó, a Gönc–Telkibánya, a Hernádnémeti–Tiszalúc és a Méra–Encs öszekötőutak. Az Útinform jelentése szerint a Dunántúl déli részén és a nyugati megyékben gyengült a havazás, Somogy, Tolna és Baranya megyében már megszűnt a csapadék. Továbbra is intenzíven havazik az Északi-középhegységben és a keleti területeken. Szabolcsban, a Hajdúságban, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legerősebb a havazás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik