Belföld

Az EU-tagság nem változtat a külföldi gyógykezelésen

Magyarországon ma elvileg minden biztosított jogosult a külföldi gyógykezelésre. Igaz, kizárólag akkor, ha betegségére itthon nem kaphat megfelelő terápiát. Azt, hogy mikor nem hozzáférhető az ilyen gyógykezelés, azt szigorú szabályok határozzák meg.

Szakmai körökben mindmáig vitatott, hogy az európai uniós csatlakozást követően változik-e a külföldi gyógykezelések engedélyezése, finanszírozása.

Az illetékesek szerint az uniós tagság nem változtat különösebben ezen a helyzeten, azaz valamennyi tagország továbbra is saját, eddig alkalmazott előírásai alapján finanszírozza majd biztosítottjai külföldi kezelését. Egyes szakemberek szerint azonban a kérdés egyáltalán nem ilyen egyszerű. A szabad szolgáltatásáramlás ugyanis az unió egyik alapelve, ezt pedig sérti, ha bármelyik állampolgárt – a jelenlegi érvényes engedélyeztetéssel – korlátoznak ebben. Ha azonban szabadon választhatóvá válik a külföldi gyógykezelés, s azt változatlanul finanszírozná a társadalombiztosító – a rendkívüli külföldi díjak miatt – pillanatok alatt elfogyhat az erre szolgáló keret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik