Belföld

Eséssel kezdett pénteken a BUX

Pénteken 111,93 pontos eséssel 7782,88 ponton nyitott a BUX, az olaj ára a csütörtöki emelkedés után negatív korrekcióra kényszerült.

A tokiói értéktőzsde fő mutatója pénteken negyedik napja esett, ezúttal a pénzügyi rendszer okozta aggodalmak miatt. A Nikkei 225 index 27,48 pontos, azaz 0,32 százalékos veszteséggel 8470,45 ponton zárt pénteken, újabb háromhetes mélyponton.

Emelkedéssel zártak csütörtökön a New York-i tőzsde irányadó mutatói elsősorban amiatt, hogy csökkent a munkanélküli segélyért újonnan folyamadók száma, ami alapján egyesek arra számítanak, hogy megindult a gazdasági élénkülés, miközben több technológiai cég, így a SAP és a Foundry Networks vártnál kedvezőbb eredményekről számolt be. A Nasdaq Composite index 1438,48 ponton fejezte be a napot 2,67 százalék (37,41 pont) emelkedéssel. A DJIA 30 index 2,1 százalékkal (180,87 ponttal) 8776,18 pontra nőtt.

A csütörtöki nagy drágulás után pénteken olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon. A csütörtöki rohamot az okozta, hogy az amerikai energiaügyi kormányzat közölte: még az OPEC-től elképzelhető legnagyobb termelésnövelés sem elég a venezuelai sztrájk miatt kiesett ellátás pótlására. Az OPEC legföljebb napi 1,5 millió hordóval fogja növelni a termelést a vasárnapi miniszteri értekezletétől várt döntéssel, de az amerikai kormány szerint legalább napi 2,5 millió hordó hiányzik a piacról Venezuelából. A csütörtöki meredek áremelkedést pénteken technikai kiigazítás követte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik