Belföld

Tarifacsökkenést várnak a liberalizált román távközlési piacon

A vezetékes telefonok piacának liberalizációja nyomán várhatóan 10-15 százalékkal - 2,2-2,3 milliárd dollárra - bővül idén a román távközlési piac. Szakértők elsősorban a távolsági és a nemzetközi hívások díjának csökkenését várják.

A román távközlési piac az idén várhatóan 10-15 százalékkal 2,2-2,3 milliárd dollárra bővül majd – közölte Ion Smeeianu, a Román Távközlési Felügyelőség (ANRC) elnöke. Szerinte a bővülés elsősorban annak lesz köszönhető, hogy idén január elsejétől liberalizálták a vezetékes telefonok piacát Romániában.


A csütörtöki román gazdasági sajtó beszámolói szerint a liberalizált távközlési piacra összesen 367 társaság, vállalkozás szeretne belépni. Közülük azonban csak 75 tervezi a lakosság részére biztosított vezetékes telefonszolgáltatást.


A romániai távközlési piac folyamatosan – átlagosan 15 évi százalékkal – bővült az elmúlt évek során: 2000-ben 1,5 milliárd, 2001-ben 1,7 milliárd, tavaly pedig 2 milliárd dollár nagyságot ért el. Az ANRC adatai szerint a távközlési piacból a vezetékes
telefonszolgáltatás 47 százalékkal, a mobiltelefon 40,2 százalékkal, míg az Internet és kábeltévé szolgáltatás 12,8 százalékkal részesedik.


A liberalizált piactól a szakértők elsősorban a távolsági és a
nemzetközi hívások díjának csökkenését várják. Az eddig
monopolhelyzetet élvező RomTelecom társaságnak legkésőbb február elsejéig kell megállapodnia az új szolgáltatókkal a hálózatok összekapcsolási díjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik